:: Новини

„Ковид и ваксини“ – първа среща
19.04.2021 zdravenmediator.net
На 17.04.2021 г. проведохме първата среща по темата „Ковид и ваксини“ с лектор проф. Мира Кожухарова, епидемиолог. Срещата имаше за цел да запознае здравните медиатори с подробности за вируса COVID-19 и за ваксините, с които към момента разполагаме, за да се предпазим от заразяване и тежко протичане на заболяването. Здравните медиатори имаха възможност да поставят своите въпроси и въпросите, които им задават хората, с които те работят. Амбицията на екипа на Националната мрежа на здравните медиатори е в срещите „Ковид и ваксини“ да се включат всички практикуващи здравни медиатори, тъй като пред тях стои трудната задача в следващите месеци да работят активно сред своите общности, за да разясняват ползите от имунизацията срещу коронавирус и да съдействат на Регионалните здравни инспекции, общините и общопрактикуващите лекари в усилията за овладяване на епидемията.

59 НОВИ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ЗАПОЧНАХА ОБУЧЕНИЕ
12.04.2021 zdravenmediator.net
На 12 април 2021 г. бе открита новата учебна година за здравни медиатори от цялата страна. Обучението се организира за десета поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори и Факултета по обществено здраве към Медицински Университет-София. Тазгодишният курс наброява 59 кандидати за здравни медиатори, които през месец май ще започнат работа в 45 общини в цялата страна.
Неосигурените бременни или колко висока е цената на безразличието
11.04.2021 Източник: Фрамар
Сдружение ЛАРГО представи доклада си по проекта „Наредба 26 в действие: за повече здрави и щастливи майки“. В него, както подчертава авторът му, социологът д-р Венелин Стойчев, се аргументира нуждата всички бременни и родилки да имат реален достъп до качествена медицинска грижа. И тъй като данните в доклада и изводите от него са твърде шокиращи, заглавието му е ясно и точно формулирано: „Цената на безразличието“.

РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ - ПРИОРИТЕТ В РАБОТАТА НА НМЗМ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ ГОДИНИ
15.03.2021 zdravenmediator.net
На 9 март 2021 г. се проведе първи национален форум „Пропуски в политиките за ранно детско развитие. Възможни решения“, в който бяха представени 4 национални кампании насочени към промяна в политиките за ранно детско развитие.
Проследената бременност - мисията ни в новия проект
18.02.2021 zdravenmediator.net
Всяка година в България над 7 000 бебета се раждат, без майките им да са проследявали бременността си. Най-честата причина за това е липсата на здравни осигуровки. Съгласно Наредба 26 на Министерство на здравеопазването жените, които не са здравно осигурени, имат право на един безплатен преглед и едно безплатно лабораторно изследване за периода на цялата бременност. За съжаление, достъпът дори до тези минимални услуги е проблематичен, както свидетелстват както практиката на здравните медиатори по места, така и броят на непроследените бременности, които отчита статистиката.

„Щастлива майка - здраво бебе!“ в Харманли
26.12.2020 zdravenmediator.net
„Щастлива майка - здраво бебе!“ е посланието, което жените-участнички в група за самопомощ разпространяваха в гр. Харманли. Женска група за сапомопомощ беше организирана в края на 2019 г. от здравния медиатор Фани Иванова, която премина през едногодишно обучение по застъпничество в областта на ранното детско развитие. Обучението беше осигурено от Тръст за социална алтернатива в рамките на широкообхватен проект „С грижа от 0 до 3“.

НМЗМ подкрепя европейската инициатива „Първите години, първи приоритет!“
16.12.2020 zdravenmediator.net
На 15 декември 2020 г. официално беше открита европейската кампания Първите години, първи приоритет!, която се застъпва за приоритизирането на ранното детско развитие в публичните политики на ЕС. В основата на кампанията е тезата, че периода от зачеването и първите 6 години от живота на децата поставят основите на тяхното физическо, социално и емоционално развитие. През 2021 г. кампанията ще събере и предостави информация на институциите, разработващи политиките за ранно детско развитие на европейско и национално ниво и ще ангажирани гражданските организации за застъпничество пред националните институции.
Месец октомври - месец на чистите ръце за здравните медиатори!
01.11.2020 zdravenmediator.net
През 2020 г. здравните медиатори за пета поредна година се включиха в световната инициатива Световен ден на чистите ръце (Global Handwashing Day), която се отбелязва на 15 октомври. Тази година в нея се включиха над 70 здравни медиатори, които споделиха знания със семействата на над 2300 деца от 51 населени места в цялата страна. Кампанията продължи през целия месец октомври.
Тази година светът пострада от пандемията, причинена от Ковид-19. Превенцията и за този вирус включва редовно миене на ръце със сапун и вода, а когато това не е възможно - почистване с дезинфектант. За да отговорят на предизвикателствата, които тази година донесе, здравните медиатори добавиха към кампанията още едно послание, свързано със спазване на противоепидемичните мерки от всеки един човек.
Подкрепете нашата апостолска дейност в специалното издание на Промяната 2020
31.10.2020 zdravenmediator.net
От днес всеки от Вас, може да подкрепи Сдружение "Национална мрежа на здравните медиатори" и да ни направи по-силни в нашата апостолска дейност.
Подкрепете нашия проект в специалното издание на Промяната. Това е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change Bulgaria. През 2020 г. конкурсът е посветен на децата, най-тежко засегнати от COVID-19 с финансовата подкрепа на ING, Аурубис България и NN България.

Здравните медиатори са част от ПРОМЯНАТА по НОВА ТВ!
21.09.2020 zdravenmediator,net
Национална мрежа на здравните медиатори беше класирана сред първите три организации - финалисти в ПРОМЯНАТА, които ще получат пълно финансиране от 17000 лв. Това е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change Bulgaria. През 2020 г. конкурсът е посветен на децата, най-тежко засегнати от COVID-19 с финансовата подкрепа на ING, Аурубис България и NN България.
 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net