:: интервюта и статии

"МОН удостои за втори път проф. Ивайло Търнев с приз „Питагор“ за наука" (в програма "Хоризонт" по БНР)
Проф. Ивайло Търнев: "Наградата е признание и за всички 290 здравни медиатори
Започваме пилотно въвеждане на зелени коридори в ромските квартали."
"Работата ще е много трудна": Ваксинирането срещу COVID-19 на ромската общност (във в. "Дневник")
Теоретично е вярно, че ромското население може да се възползва от всички възможности за ваксиниране срещу COVID-19: т. нар. зелени коридори със свободен достъп за всеки желаещ, със записване при личния лекар, както и през електронната платформа.


На практика обаче са необходими допълнителни усилия, защото "населението няма достатъчно информация", смята Анна Илиева, която работи като здравен медиатор в дирекция "Здравеопазване" на Столичната община и живее в квартал "Факултета" в София. По думите ѝ ромската общност там се опасява от странични ефекти на ваксините, а допълнителни затруднения създавали и множеството евангелски църкви, които се изказват против имунизациите и разпространяват невярна информация за ваксините. Затова Анна Илиева смята, че "работата ще е много трудна".


"Ние сме им казвали всички места, където могат да отидат, където има зелени коридори, но просто хората си имат своите опасения и просто го отлагат във времето", казва здравният медиатор. И все пак по нейна преценка актуално повечето опасения на ромската общност са свързани с информацията в медиите за нежеланите реакции от ваксината на "Астра Зенека", а влиянието на евангелските църкви е било по-силно "на друг етап, още с въвеждането на ваксините".
"Ромите по време на пандемията: "Ако вирусът не ни убие, гладът ще го направи." (в сп. "Spiegel")
Ромските квартали в България се разглеждаха като възможен източник на зараза в началото на пандемията. Сега проучване показва, че много жители в махалите приемат правилата сериозно. За мнозина обаче социалното и икономическото изключване се оказват по-голям проблем.
"Бяхме затворени като в концлагер.", "Хората не се отдалечаваха на крачка от мен, а стояха на пет метра дистанция." и "Ако вирусът не ни убие, гладът ще го направи." са част от драстичните изказвания, които показват как ромите в България гледат на КОВИД-ситуацията. Има изказвания, които говорят за изключване и бедност, а не само за вируса. Те бяха събрани в проучване, което изследва ситуацията в десет различни населени места.
Ромите са най-голямото етническо малцинство в Европа, а България е страната с най-много членове от него. Това обаче е и най-бедната държава в Европейския съюз и положението на ромите е особено несигурно тук.
Юлия Симеонова в "40 до 40" (в Дарик радио)
Юлия Симеонова работи за ромската общност в Николаево - ромската махала там е едно от най-тъжните места, които можете да си представите.

Тя самата е от там, работи от 5 години и се занимава с какво ли не - ваксинопрофилактика, хигиена, превенция на Ковид, подпомагане на ОПЛ в областта на майчино и детско здравеопазване и семейно планиране, превенция на хепатити, туберкулози и т.н...
Недостиг на здравни медиатори в столицата (в Нова ТВ)
Допълнителни възнаграждения за здравните медиатори на първа линия. Те ще получават месечно по една минимална работна заплата бонус. Броят на медиаторите също ще бъде увеличен, но след преминаване на специално обучение.
Диляна Дилкова, здравен експерт и член на УС на НМЗМ: "Ромското население по време на пандемия: Момичетата са първите засегнати" (в сп. "Spiegel")
Едно интервю на здравния експерт и член на УС на Национална мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) Диляна Дилкова за квалитетното немско издание "Spiegel" ("Шпигел"):
Трябва да има модели на подражание, които да показват на младите хора какво могат да постигнат. Не е за подценяване и ролята на диаспората, защото така хората, работещи в чужбина, се връщат тук с нови впечатления и се получава ценен обмен, който е полезен. Те са носители на нови идеи и могат да разчупят порочния цикъл на ранните бракове и ранното майчинство, който все още съществува в голяма част от уязвимите ромски общности.

"Здравният медиатор Захари и сбъднатата му мечта", втора част
Втора част от филма за здравния медиатор Захари Ангелов (в предаването "Открий ме" по БНТ)
Екипът на предаването, с помощта на семейството на Захари успяват да сбъднат една негова детска мечта и да го зарадват така, както той всекидневно прави добро за множество хора в общността и поне за малко ги кара да се усмихнат. В линка по-долу вижте повече за преживяването, което му спря дъха:
"Каузата да помагаш: здравният медиатор Захари Ангелов", първа част
Каузата на Захари Ангелов (в предаването "Открий ме" по БНТ)
Захари живее в село Чубра, област Бургас и е един от здравните медиатори, от тези, които помагат на уязвимите семейства и общности да получат достъп до качествени здравни и социални грижи, ваксинопрофилактика, да придобият по-добри хигиенни навици, което е особено важно и сега, в условията на пандемия. Приема работата си не като задължение, а като кауза.
ПЪТЕВОДНАТА СВЕТЛИНА АНИФЕ
Лора
СИМЕОНОВА:
"Анифе Хасан. На 44 години. От Добрич. Мама на двама, но и посланик на стотици забравени души. Близо 10 години тя гази в калта на бедността, заплита се в трънаците на отчаянието и я лаят кучетата на незнанието. Но държи пламъчето на просвещението живо и жилаво, макар и в омагьосания кръг на гетото. Анифе е здравен медиатор. И пътеводна светлина за „изключените", чието „включване" вече имаше няколко юбилея в България."
"Диляна Дилкова: Догодина стартираме кампанията "Хигиена" за деца между 7 и 12 г."(в. Труд):
- Провеждането на кампания в областта на хигиената дойде като идея по време на една от работните срещи на четирите страни партньори по проекта. „ГлаксоСмитКлайн“ предложи подкрепа за изработване на подходящи материали във всяка от четирите държави и предостави на разположение материалите по т.нар. програма PHASE. Това е програма за лична хигиена и подобряване на санитарните условия, която е била разработена през 1998 г., за да бъдат намалени заболяванията ...
"Диляна Дилкова: Борим се за по-добро здраве на уязвимите групи у нас" (в. Труд)
Диляна Дилкова е член на Управителния съвет на сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“. От 2005 г. работи по проекти, свързани с въвеждането и утвърждаването на ролята на здравния медиатор на национално и международно ниво. Обучител на здравни медиатори, консултант по проекти на Европейския център за контрол на заболяванията, свързани с разработка на здравно-информационни материали за ромската общност.
Заключителна среща и пресконференция по проект „Подобряване достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво“
Фондация Здравни Проблеми на Малцинствата (ФЗПМ), финансирана от Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 изпълни проект: „Подобряване достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво“ ...
"Здравни медиатори в помощ на 3 болници"(в. Труд):
Здравни медиатори участват активно в работата на многопрофилните болници в Лом, Ямбол и Самоков. Въвеждането им в лечебните заведения е по инициатива на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ и се реализира по проект „Подобряване достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво“.
- Ние не сме толкова бедни, колкото духовно ограбени… - проф. Търнев, дмн.
Предаването "Панорама", БНТ:
- За 20 години групата лекари е обиколила всички ромски квартали. За тези години видели как там, където няма държава и образование, идва разруха и безнаказаност. Видял е как в гета се превръщат квартали, които до скоро не са били такива. И как цялата държава може да се превърне в гето от мразещи се хора.
"Аз съм циганка - нито се срамувам, нито се гордея с това, защото има по-важни неща"
- Важното край Анифе е, че тя е нещо като ходеща бърза помощ-Бойко Панов, вестник СЕГА 18.07.2015 г.:
- Когато Анифе тръгне из улицата в своя квартал, се вижда, че я уважават. Отвсякъде долитат поздрави, долавят са характерните може би за региона, а може би за етноса ритуали на общуването - никой не бърза, не отминава другия с пренебрежително кимване, не иска веднага някаква услуга, дори да има такова намерение, а първо се усмихват един-другиму, питат как си, що си, пък после - ако трябва, уважително и яваш-яваш минават към важното.

Здравни медиатори в ромските махали (ОБЗОР)
10.12.2014, Българска национална телевизия, Мария Чернева
Здравни медиатори на помощ на спешните медици в рискови райони
10.12.2014, btv новините

С коментар от здравния медиатор Севда Миладинова от София.

Кой влиза в гетата без проблем?
Здравните медиатори - полезни, но малко.
09.12.2014, clubZ, Албена Бъчварова
Поканени за коментар са здравните медиатори Анифе Хасан от Добрич и Катя Кирилова от Благоевград

Министерство на здравеопазването: Насилие има в общините без здравни медиатори
10.12.2014, zdrave.net
Здравни медиатори ще помагат на спешната помощ в ромските махали
От “Факултета” поискаха да им зачислят дежурна линейка в квартала.

10.12.2014, Mediapool, Мартина Бозукова

Здравните медиатори влизат по спешност в спешна помощ
След зачестили конфликти между пациенти и екипи на спешна медицинска помощ, здравните медиатори ще направят първата стъпка за решаване на проблема.
Здравните медиатори подпомагат много работата на лекари
Видео: изказване на Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика

Доброволци от 7 общини поеха към Мизия
Мрежата на здравните медиаотри в партьорство с община Мизия, след наводненята.
Наводненията в Мизия
Обобщени медийни отзиви за участитето на здравните медиатори в спасителните акции, след наводненията в Мизия - август 2014г.
Захари от село Чубра, или бъдеща България
Аз съм нещо като мост - между моите хора и света, между простотията и образованието, между суеверието и вярата
 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net