:: Новини

За първи път Министър-председателят на България домакинства на форум по случай Международния ден на ромите
08.04.2011 ZdravenMediator.Net

   Премиерът Бойко Борисов откри форума по случай Международния ден на ромите – 8 април, който се проведа в Министерски съвет.  Росица Иванова -  държавен експерт в Секретариата на НССЕДВ към Министерски съвет и Старши програмен ръководител, бе водещ на събитието.

   Премиерът  изтъкна ролята на здравните медиатори с думите: „там където има здравни медиатори се наблюдава подобрение в здравния статус на ромското население”. 

   Анифе Хасан – Заместник-председател на Националната мрежа на здравните медиатори изказа благодарност към правителството за подкрепата, толерантността и волята им в борбата с ромските проблеми.

    Професор Мая Грекова - преподавател в катедрата по социология на Софийски университет и член на Националната мрежа на здравните медиатори, сподели, че високото ниво на този форум и дава надежди за едно ново начало за интеграцията на ромите, поздрави правителствотo за подкрепата на единствената добра практика – здравните медиатори и мобилните здравни кабинети. Не спести упрека си към всички останали министерства и кмета на София г-жа Фандъкова.

    За първи път интеграцията на ромската общност се обсъди на такова високо ниво с участието на представители на Националната мрежа на здравните медиатори. 

   На срещата се изказаха още:  Андрей Ковачев / евродепутат/,  Николай Младенов /външен министър/, Томислав Дончев / Министърът по усвояването на средствата от европейските фондове /, Тотю Младенов /министър МТСП/, Сергей Игнатов /министър на образованието, младежта и науката/, които изтъкнаха важната роля на здравния медиатор.

   Форумът уважиха и посланиците на повечето европейски страни, дипломати, представители на ромската интелигенция, ромски студенти, служители на държавната администрация от ромски произход и др.

    Този форум е поредният триумф на здравното медиаторство в България!

     Благодарим Ви, че ви има!





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net