:: Новини

Първо издание на Академията по ваксинопрофилактика
01.07.2010 ZdravenMediator.Net

В рамките на инициативата бяха проведени 9 срещи в градовете Пловдив, София, Благоевград, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и в курортите Златни пясъци и Ахелой. Амбицията на организаторите беше да срещнат на едно място всички специалисти, имащи отношение към ваксинопрофилактиката. Програмата включваше презентации на теми „Ваксините – най-ефикасната и надеждна медицинска намеса”, „Съвременните ваксини – между патогена и имунитета” и „Ваксините – с най-висок стандарт на безопасност”.

Лекторите поставиха акцент върху важността от навременното извършване на имунизациите, върху разширяване обхвата на имунизираните и работата сред уязвими групи, сред които най-често се срещат пропуски в покритието. С научнодоказани факти и статистики бяха дадени редица аргументи в подкрепа на необходимостта от имунизиране на населението, дискутирани бяха новите поливалентни ваксини, както и новият имунизационен календар, който нарежда България сред добрите европейски практики в областта на ваксинопрофилактиката.

В срещите взеха активно участие и здравните медиатори от цялата страна – те разясняваха начините за работа в малцинствени общности, като споделяха своя опит от изградените по места екипи, включващи общопрактикуващи лекари, представители на РИОКОЗ и здравни медиатори. На някои от срещите бяха зададени конкретни въпроси, отнасящи се до работата на медиаторите. Част от общопрактикуващите лекари за първи път чуха за професията „здравен медиатор” и имаха възможност да чуят опита на своите колеги в подобни партньорства.

Вторият модул на Академията по ваксинопрофилактика се очаква да започне през септември тази година – участниците в първия модул имаха възможност да предложат теми, които да бъдат разработени и представени на следващите срещи. Представители на Мрежата заявиха своята готовност да представят добри практики по отношение на ваксинопрофилактиката в малцинствени общности.

Мрежата благодари на организаторите на Академията по ваксинопрофилактика за любезната покана, отправена към всички практикуващи здравни медиатори да вземат участие в проведените срещи. Участието в тези срещи допринесе за повишаване информираността на здравните медиатори относно последните достижения на медицината в областта на производството и приложението на различните видове ваксини и подпомогна уменията им за убеждаване на родителите в полезността и смисъла от предпазване на децата от редица заболявания.

Мотото на една от презентациите, което отразява най-добре духа на проведената Академия по ваксинопрофилактика, беше: „Да не позволим никое дете да загине от ваксино-предотвратимо заболяване!”



 Programa_ Pokana za III nac.srashta.pdf



 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net