:: Новини

Работна среща по профилактика на морбили сред малцинствата
06.04.2010 ZdravenMediator.Net

Срещата бе открита от зам министър Костадинова, след което д-р Кунчев представи кратка информация за епидемията от морбили. До момента заболелите от морбили са 10 600 в цялата страна, около 92 % от тях са представители на малцинствата. Липсват надеждни данни за имунозационното покритие с ваксината от имунизационния календар. Проведени са около 108 000 извънредни имунизации. 

Д-р Пачеджиев представи мерки за подобряване на имунизационното покритие на малцинствата. Проф. Търнев представи досегашния опит за организиране и провеждане на профилактични дейности, както и професията здравен медиатор. Петър Цветанов представи в обобщен вид дейността на здравните медиатори по профилактиката на морбили.

Проведена бе дискусия за предприемане на мерки за оптимизиране на профилактиката на инфекзциоцните заболявания сред малцинствата. Единодушно бе становището, че е необходимо ефективно сътрудничество между ОПЛ, РИОКОЗ, здравните медиатори, ромските НПО, местните власти, медиите. Обсъдено бе провеждането на работна среща през месец май в гр. Пловдив с участието на ОПЛ, работещи в големи квартали с компактно ромско население, РИОКОЗ, здравни медиатори, представители на ромски НПО. Предстои кръгла маса в Парламента за обсъждане на предложения за законодателни промени, свързани с провеждането на имунизациите. Предстои и провеждане на други здравноинфорационни събития, както и на организиране на имунизационна седмица. 







 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net