:: Новини

Вече е в сила Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България 2017-2021 г.
23.03.2017 zdravenmediator.net

Ротавирусният гастроентерит засяга най-често децата от възрастовата група до 24 месеца. Тежката дехидратация е основната причина за хоспитализация на бебетата с ротавирусна инфекция.

От януари 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва включване на ротавирусните ваксини в националните имунизационни програми, като част от комплексна стратегия за контрол на диарийните заболявания чрез подобряване на профилактиката и лечението.

В началото на 2017 г., в отговор на препоръките на СЗО, прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити 2017-2021.

Целта на програмата е чрез профилактика да се постигне намаляване случаите на ротавирусни гастроентерити. Някои от формите на ротавирусните гастроентерити протичат тежко и налагат болнично лечение.

Ваксината срещу ротавирусни инфекции е препоръчителна – в рамките на Националната програма могат да бъдат имунизирани всички деца над 6 седмична възраст. Ваксината се приема под формата на капки.

Към момента 83 държави по света са въвели имунизационна програма срещу ротавирусни инфекции. В страните с национални програми за ваксинация срещу ротавирусни гастроентерити е доказано значително намаляване броя на заболелите и е отчетено значително намаляване на тежестта на заболяването при по-големите деца и възрастни в годините след въвеждане на ваксинацията.

Острите диарийни заболявания в кърмаческата и ранната детска възраст са едно от най-големите предизвикателствата пред системите на обществено здравеопазване в света. Почти всяко дете, преди да е навършило 3-5 години, бива заразено с ротавируси. Ротавирусите са основен причинител на тежки форми на диария с обезводняване в целия свят. Продължителността на периода, през който пациентите са заразни, е значителна – обикновено между 5 и 7 дни, колкото трае самото заболяване. Между 30 и 40% от по-големите деца и възрастните, които са били в контакт с вируса, са вирусоносители, без да изявяват симптомите на заболяването. Чрез тях вирусът се разпространява сред кърмачетата и децата в ранна възраст.

Ротавирусната ваксинация е въведена в Белгия през 2006 г. Проучване показва, че след това случаите на ротавирусна инфекция при деца под 5 години значително намаляват – от средно 881 случая на година преди въвеждането на ваксината, до 368 случая през първата година от ваксинацията, а след втората година случаите намаляват до 199[1]

Данните от английския регистър за обществено здраве показват, че ротавирусните инфекции в Англия са спаднали с 84% след въвеждане на ваксинацията за бебета през 2013 г. Регистрираните случаи са намалели от средно 14 510 на година през десетилетието преди да бъде въведена ваксината до едва 2 287 между юли 2015 и юни 2016 г.[2]

В Австралия хоспитализациите заради ротавирусен гастроентерит са спаднали със 75% след въвеждане на имунизационна програма. Най-голям ефект се наблюдава при децата под 12-месечна възраст (93%), но дори при по-големи деца, неподлежащи на ваксинация, ефектът е налице, което се дължи най-вече на колективния имунитет.[3]

 



[1] Reduction in Pediatric Rotavirus-related Hospitalizations After Universal Rotavirus Vaccination in Belgium M.Raes, D.Strens, A.Vergison, M.Verghote, B.Standaert

[3] Decline in rotavirus hospitalisations following introduction of Australia’s national rotavirus immunisation programmejpc_1953 266..270 K.Macartney, M.Porwal, D.Dalton, T.Cripps, T.Maldigri,D.Isaacs,A.Kesson





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net