:: Новини

Здравни медиатори отбелязаха Световния ден за миене на ръце
02.11.2016 zdravenmediator.net

В периода 10 октомври - 30 октомври 2016 г. 16 здравни мадиатори в 13 общини се включиха в отбелязването на Световния ден за миене на ръце - 15 октомври, който тази година премина под мотото “Да превърнем миенето на ръце в навик!”. Екипът на Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” получи съдействието на общинските администрации, различни образователни институции и центрове за обществена подкрепа. Здравните медиатори, които се включиха в кампанията са: Катя Кирилова и Антоанета Ефтимова (Благоевград), Веселина Огнянова (Белица), Стефан Коларов (Бургас), Мирена Бочева (Бяла Слатина), Офелия Коцева и Кристина Маринова (Видин), Стоянка Стоименова (Долна Баня), Анастасия Филипова и Деяна Иванова (Малко Търново), Юлияна Божилова (Провадия), Боянка Врагова (Панагюрище), Бисер Неделчев (Разлог), Ани Йорданова (Разград), Камелия Методиева (Самоков), Фанка Иванова (Харманли). 

Световният ден за миене на ръце се отбелязва от 2008 година, като следствие на обеднените усилия на различни организации да популяризират тази обикновена дейност, която хората често подценяват, като ефективна превенция срещу инфекциозни заболявания, особено сред децата. Според изследвания на Световната здравна организация миенето на ръце със сапун е достъпна, евтина и ефективна ежедневна практика, която допринася за драматично намаляване - с повече от 40%, на случаите на заболявания като диария и пневмония, които са двете най-често срещани причини за детска смъртност по света. Тази инициатива за 9 години е успяла да обедини повече от 70 държави на пет континента.

Основните действащи лица в кампанията са децата, които чрез игри и различни забавления научават повече за това какво представляват вирусите и бактериите, как се предават инфекциите и как могат да се предпазят от тях.

Амбицията на Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” е през следващата година да успее да включи повече общини и населени места в кампанията, като превърне здравно-образователните беседи и срещи за подобряване на личната и обща хигиена в традиция.

През ноември 2016 г. Сдружение “НМЗМ” продължава и дейностите по изпълнението на програмата PHASE (Personal Hygiene and Sanitation Education) - Обучение на деца за подобряване на личната и обща хигиена, в рамките на проект “Заедно за по-добро здраве”, финансиран от компания ГлаксоСмитКлайн.

За повече информация, можете да посетите http://globalhandwashing.org/global-handwashing-day/

Снимки от кампанията в гр. Белица може да видите тук и тук, а от гр. Бяла Слатина тук.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net