:: Новини

Проф. д-р Ивайло Търнев е удостоен с отличието Златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност
27.07.2015 ZdravenMediator.net

Проф. д-р Ивайло Търнев - началник на неврологичната клиника в УМБАЛ „Александровска” и член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори – беше връчена наградата Златна монета “Писменост”, която Съветът на европейската научна и културна общност връчва на обществено признати представители на българския научен и културен елит. Проф. Търнев получи отличието за завоюван висок престиж и обществено признание в областта на Медицината и за значим принос в развитието на българската наука. Церемонията се състоя на 23 юли 2015 г. в галерия „София прес“.

ОтличиетоЗлатна монета “Писменост” се присъждана научни и културни институции и личности за принос към развитието на българската наука, култура и иновативна икономика. Кандидатите са златната монета се номинират от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават златни отличия от "Съвета на европейската научна и културна общност".

При получаването на наградата проф. Търнев изтъкна, че това признание е важно за него и за екипа, с който работи, важно е за мотивацията на младите хора, за Клиниката по нервни болести на Александровска болница, където единствено в България се полагат грижи за хората с редки болести, а те изискват много повече усилия, внимание и грижи. Проф. Търнев подчерта, че за него "науката е любов, тя дава друг смисъл, друг поглед, друго измерение". Той отбеляза, че в България медицината се комерсиализира и дехуманизира и науката отстъпва от нивото, на което е била, но се радва, че за него и колегите му тя е основното, което има смисъл, дава им мотивация и хъс да работят, да правят научни открития и да продължават напред.

Златната монета „Писменост“ се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие. На лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net