:: Новини

Здравни медиатори от област Бургас се срещнаха с директора на РЗОК-Бургас д-р Таня Макшева-Грънчарова
08.07.2015 ZdravenMediator.net - Велчо Михалев

На 3-ти юли 2015 г. здравни медиатори от Бургаска област – Велчо Михалев и Марияна Зърбова от Община Айтос, Нигяр Гънгърлак и Красимир Бръмбаров от Община Бургас, Гергана Демирева от Община Карнобат, Мириам Хасан от Община Средец, Йордан Станев от Община Камено и Митко Доков, управител на Областен ромски съюз, инициираха работна среща с директора на РЗОК-Бургас д-р Таня Макшева-Грънчарова заради ситуацията със здравнонеосигурените лица.

Срещата се проведе с цел събирането на актуална информация за законодателни промени в сферата за здравеопазването, със специален фокус върху Постановление № 17 на Министерски съвет – за болнична помощ на социално слаби лица, които нямат постоянен доход и Наредба № 26 - за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени.

Здравните медиатори споделиха своя горчив опит с работата с по-горе изброените два документа, а имено че болниците отбягват или изобщо не искат да работят с тези норми, възложени от Министерството на здравеопразването. Когато стане въпрос за такива пациенти, отговорът на болниците е, че „Здравната каса и Агенция „Социално подпомагане“ бавили финансирането на клиничните пътеки по тези постановления и наредби“.

Д-р Макшева увери всички присъстващи във форума, че проблемът със забавянето на парите не е бил техен проблем, а е на Дирекция „Социално подпомагане“, тъй като те се бавят със социалната анкета, която прилагат към доклада за съответния пациент и комуникацията между заинтересованите институции не е качествена. РЗОК-Бургас до момента не е забавял плащания към болници по въпросните клинични пътеки, каза още д-р Макшева.

На срещата здравните медиатори и директора на РЗОК-Бургас д-р Макшева стигнаха да извода, че трябва да се направи една работна среща с представители на РЗОК, РЗИ, Български Лекарски Съюз, Агенция „Социално подпомагане“ и други заинтересовани страни, на която да се изчистят и изгладят някой промени в сферата на здравеопазването.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net