:: Новини

Здравните медиатори от Благоевград бяха посетени от заместник–директора на ФНООН
04.06.2015 ZdravenMediator.net

    От 27 до 29 май 2015г в София се проведе регионална конференция „Промоция на здраве и права, намаляване на здравните неравенства. Пътят към по-добро сексуално и репродуктивно здраве в Източна Европа и Централна Азия”. Конференцията обхвана 19 страни от региона. Организатори на събитието бяха Министертво на външните работи, Министерство на здравеопазването и Регионалния офис на ФНООН за Източна и Централна Европа.
    Целта на конференцията беше да се представи развитието на политиките по репродуктивно здраве, да се мобилизират подкрепа и инвестиции в тази насока и да се обмени опит за постигане на устойчиви местни политики и трансгранично сътрудничество в региона.
    Специални гости на конференцията бяха Кейт Гилмор, заместник-директор на UNFPA и Хеймо Лааконен, директор на Регионалния офис на UNFPA за Източна и Централна Европа в Истанбул, както и регионалният директор на Европейската мрежа на Международната федерация по семейно планиране (МСФП) - Вики Клаас. Те обърнаха внимание на необходимостта от повече усилия в борбата за равен достъп до здравеопазване, както и повишаване на качеството на предлаганите услуги. Участниците отбелязаха още, че днес ставаме свидетели на един от най-големите миграционни потоци в историята. Според тях това повишава още повече нуждата от работа с поколенията и гарантирането на достъп до информация и услуги в сферата на сексуалното и репродуктивно здраве и права.
    Двамата високопставени гости споделиха, че за тях най-вълнуващият момент от престоя им в страната е било посещението, организирано от Българска асоциация по семейно планиране (БАСП) и Сдружение Национална мрежа на здравните медиатори в Благоевград. Там с помощта на здравните медиатори Катя Кирилова и Антоанета Евтимова и на д-р Радосвета Стаменкова и Венцислав Криков от БАСП те видяха дйствителността в ромския квартал без грим. Но също така видяха как работят хората на терен, как с относително малко инвестиции и хъс в работата могат да се преодолеят трудностите, да се намери подход към всяко семейство, да се работи в областта на репродуктивното здраве, контрацепцията, оставането в училище. 
    В конференцията участваха 140 души от 19 държави, представители на правителствени структури, депутати, граждански и научни организации. Всички те се обединиха от декларация (Sofia Declaration of Commitment), която поставя сексуалното и репродуктивно здраве като основен приоритет в региона на Източна Европа и Централна Азия. Специално внимание бе обърнато и за ангажирането на страните и по линия на международното сътрудничество за развитие в областта на репродуктивното здраве.
Пълният текст на декларацията може да намерите тук.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net