:: Новини

Кампанията “Ние не сме изключение” беше представена пред ученици
22.04.2015 ZdravenMediator.net

 Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” се включи като партньор в дейности по международен проект “Roma Net-Work”, изпълняван от Столична община-Район “Витоша”.

    На 14 април 2015 г. в Културен дом „Красно село“ в София беше проведена среща с ученици и преподаватели от 86 ОУ „Св. Климент Охридски“ (Владая) на тема „Заедно в училище“. Основни теми на срещата бяха различието, толерантността, недискриминацията.

   В представянето се включиха нашите приятели от Сдружение “Възможности без граници”. Водещите Радостина, Боян и Мони влязоха в диалог с децата по въпроси като дискриминация, стереотипи, равни възможности, език на омразата и под формата на игра разгледаха ситуации, в които човек по различен признак може да бъде определен като част от малцинство.

  Здравният медиатор от гр. Самоков Георги Николов представи видеоклиповете „Еми и Ани“ (нарисуван и озвучен от роми, по идеи на ромски деца и реализиран от Българската асоциация по семейно планиране) и „Ние не сме изключение“ (клип, част от кампанията на НМЗМ за положителен образ на ромите).

    Срещата „Заедно в училище“ получи много положителни отзиви и от децата, и от техните учители – вече получихме предложения за организиране на следващи такива срещи и ще се радваме тази пилотна инициатива да се превърне в една бъдеща добра практика.

       На 21 април в Национален дворец на децата се състоя Работна среща по проекта, с цел обмяна на опит и добри практики за работа в ромски общности в няколко европейски държави. Диляна Дилкова, член на Управителния съвет на НМЗМ, представи клиповете “Еми и Ани” и “Ние не сме изключение” като успешни инструменти за стимулиране на дискусия сред деца и възрастни по темите различие между хората, значение на образованието, ранни бракове, стереотипи. Положителен опит в работата си споделиха още представители на Румъния, Великобритания и Испания.

        Снимки: Любен Пиперков, тук





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net