:: Новини

Проект Roma Matrix на НМЗМ с приз от "Човек на годината 2014"
10.12.2014 ZdravenMediator.net

   Наградите „Човек на годината 2014“ на Българския Хелзински Комитет бяха връчени на 10 декември - Международният ден на правата на човека, на тържествена церемония във Френския институт в София.

   Проектът Roma Matrix получи специален приз за цялостен принос. Наградата е най-вече за улесняването на равния достъп на ромите до образование и здравеопазване и категоричното противопоставяне на изграждания в обществото стереотипен образ на ромите. Част от проекта е кампанията "Ние не сме изключение", показваща ромски студенти-медици и здравни медиатори.

   Доброволците и дарителите по време на наводненията бяха отличени с голямата награда "Човек на годината" 2014 на БХК за принос към правата на човека и правозащитността.

   Всъщност здравните медиатори получиха две награди - те бяха отличени както за доблестта им да откриват и съобщават за случаи на дискриминация, така и за участието им като доброволци  при наводненията в Аспарухово, Добрич и Мизия.

   "Интегрираните роми са невидими" каза Димитринка Борисова, бивш здравен медиатор, студентка 4 курс, която тази година се дипломира като медицинска сестра. "Отворете сетивата си!" пък е посланието на Цвета Петкова, координатор и основен двигател на проекта за България и член на УС на НМЗМ.

   Много сме горди и щастливи с наградата за Мрежата на здравните  медиаторите - това е признание за целия ни голям екип!





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net