:: Новини

Кандидат-студентски курсове за подготовка за прием в медицински университети в България за младежи от ромски произход
30.08.2013 ZdravenMediator.net - Цвета Петкова

   Екипът на Фондация Здравни Проблеми на Малцинствата (ФЗПМ) вече четвърта година организира  подготвителни курсове по биология и химия за млади роми, които искат да станат студенти в медицинските специалности на Медицинските университети (МУ) и Медицинските колежи ( МК) в България.

   Началото на юли 2013 беше най-напрегнатия период за седем кандидат-студенти, които обиколиха два пъти страната, за да се явят на кандидат-студентски изпити по биология и химия в градовете София, Варна, Плевен, Стара Загора и Пловдив. Техните усилия обаче бяха увенчани с успех – всички са приети в Медицинските университети и колежи във Варна, Стара Загора и София. Таня Алекова, Данчо Николов и Динко Николов са приети още на първо класиране с много високи оценки и ще бъдат студенти по медицина в МУ Варна. Симона Костова беше приета медицина в МУ Стара Загора и фармация в МУ София, Симона избра медицината и се записа в МУ Стара Загора. Галина Стефанова ще учи ветеринарна медицина в Стара Загора, а Красимира Емилова и Венета Ачкова ще учат в Медицинския колеж в София, съответно специалности рехабилитатор и медицински лаборант.

   Нашите кандидат-студенти, вече студенти, се представиха блестящо и постигнаха много високи резултати. Пожелаваме им и занапред да се представят така успешно, да бъдат все така отговорни и мотивирани в преследването на своите мечти.

   Екипът на ФЗПМ благодари на всички съмишленици и ней-вече на подкрепата на Ромския Образователен Фонд (www.romaeducationfund.org), който ни гласува доверие четири години. Благодарим и на преподавателите по биология и химия, които бяха изключително всеотдайни по време на съвместната ни работа. Смятаме, че основната цел на проекта - да допринесе за увеличаване броя на студентите – роми в медицински специалности и да осигури равен старт за младите роми при приема им в МУ и МК в голяма степен е постигната.

   Вече петдесет млади роми, преминалите през подготвителни курсове на ФЗПМ, са студенти по медицина, фармация, дентална медицина в МУ, както и в други специалности на медицинските колежи в цялата страна. Те са младите медици на България, на които разчитаме да съдействат здравните грижи и услуги да станат по-качествени и по-достъпни за всички. 

   Ние от екипа на ФЗПМ смятаме за изключително важно този проект да продължи и да се превърне в постоянна програма, за да може в дългосрочен план да се постигне устойчивост по отношение на подобряване на достъпа до здравеопазване за уязвимите групи. Постигнатите досега резултати  ни дават основание да смятаме, че програмата и подходът са успешни и трябва да продължат. Проектът е уникален, защото инвестира директно в млади хора, които имат висока мотивация и амбиция да постигнат мечтите си, а имено да станат лекари, медицински сестри, фармцевти и др.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net