:: Новини

Здравният медиатор - "и брат, и сват"
25.06.2013 ZdravenMediator.net - вестник Дума
Хората с малко познатата все още професия посредничат на ромите в защита на тяхното здраве

   На неотдавнашна национална среща в курорта Албена на журналисти и медици бе представен и моделът на здравните медиатори - хората, които посредничат за разкриване и решаване на здравните проблеми на малцинствата. Обсъдени бяха опитът на националната мрежа и включването на модела в проекти на европейско равнище. Срещата бе 12-а подред и се организира от Фондация "Мост" (Медии, Общество, Семейство, Традиции) и Центъра по молекулна медицина.
   Днес представяме Захари Атанасов - здравен медиатор в с. Чубра, общ. Сунгурларе

   При последното преброяване общото население на община Сунгурларе възлиза на 10 873 души. От тях за българи са се самоопределили 6193 човека или 57%. Български граждани с турски произход - 3553 човека или 33%. Български граждани с ромски произход - 929 човека или 9%. И около 100 човека са се определили от различни етноси - 1%. Официалният брой на българските граждани с ромски произход не може да бъде изчислен поради това, че има доста роми, който са се самоопределили като българи или турци.
На територията на общ. Сунгурларе няма здравно заведение, има само три практики на общопрактикуващи лекари и един филиал на Спешна помощ - Бургас. Най-близкото здравно заведение, което се ползва при нужда, е МБАЛ - Карнобат, която се намира на около 30 км от Сунгурларе. Това създава допълнителни затруднения за хората, които се нуждаят от медицинска помощ. Ромското население в общината е с много слаба здравна култура.

   Бременните жени почти не ходят на консултации поради неплатени здравни осигуровки, и когато им се наложи да посетят гинеколог, повечето от тях отиват в Сливен, който се намира на около 45 км. Регистрация на бременни - при здравно осигурените се регистрират на 100%. Имунизации по националния календар се извършват на 90%. В околните населени места майките с деца и старите хора изпитват особени затруднения при придвижване за детска консултация или при нужда от медицински преглед, особено през зимата. За превенция на ХИВ и СПИН не се води статистика и не се извършва превенция.
   Колкото до жилищните условия, при които живеят ромите, трябва да се отбележи, че няма изработени карти и кадастрални регистри за районите с ромско население. Голямата част от жилищните квартали са без изградена канализация или организирано сметоизвозване. На някои места се наблюдава съжителство на две-три семейства в едно жилище. През последните години се забелязва миграция и обезлюдяване на по-малките околни села.
   Според справка от Дирекция "Бюро по труда" - Сунгурларе, към 1 януари 2013 г., при 14,24% безработни за общината, за кв. "Изгрев" те са 42,02%. Основният поминък на жителите на общ. Сунгурларе са земеделието и винарството. Към този момент има временно назначени около 120 човека по програми за озеленяване към социалното министерство. Има и работещи в кабелния завод в Карнобат, но там приемат работници, които имат минимум средно образование. Поради факта, че имаме много висок процент слабо образовани и необразовани граждани от ромски произход, това създава допълнителни затруднения за намиране на работни места, a oттам и за плащане на здравни осигуровки. В община Сунгурларе имаме много висок процент здравнонеосигурени лица.

   Назначен съм на работа като здравен медиатор в с. Чубра от 7 март 2013 г. В селото за този период съм се сблъскал с много трудности и дори комични ситуации, поради някои предразсъдъци при ромите. Работата ми основно е концентрирана с индивидуални случаи и съдействие пред личните лекари за ваксинации на подлежащи за това деца, както и информиране на родителите на 12-годишните момичета за безплатна ваксина на рак на маточната шийка, а също така информиране на многодетните или желаещи жени за предоставяне на безплатни спирали. Работата ми е свързана с чести пътувания, тъй като в селото няма здравна служба и няма никакви посещения на общопрактикуващи лекари. Работя със сложни казуси и придвижване на една доста сложна и дълга процедура по осиновяване, която се налага да я водя почти изцяло. Често пъти имам посещения от хора със здравни и социални проблеми вкъщи, като се налага да им съдействам за попълване на бланки и молби за детски надбавки, социални помощи и регистрации в бюрото по труда. Транспортиране и съдействие пред здравни институции и заведения е другата ми грижа, която ми отнема доста време. Областният ни град Бургас е на 100 км разстояние и ако някой е транспортиран спешно там, се налага да отида и да го прибера обратно. Последният такъв случай бе през юни т.г. с жена на 25 години, майка на три деца, хоспитализирана по спешност от умишлено медикаментално отравяне във МБАЛ - Бургас, при което се наложи да доставя личната й карта и картата на придружаващия я съпруг, на когото в спешния център не са дали никаква информация за състоянието на съпругата му. Последва изчакване от няколко часа и транспортиране обратно на пациентката и съпруга й до вкъщи. Няма как да съпроводя някой пациент до Бургас и да го оставя, тъй като няма с какво той да се върне обратно. Често пъти се налага да взема обективна страна в защита на медицинско лице защото ромите са малко по-темпераментни и някои от тях си мислят, че са дискриминирани, макар че, в интерес на истината, често дискриминацията е факт. Това, което особено много ми помага като здравен медиатор, е моята съпруга, чрез която индиректно получавам информация за съдействие за някой проблем при жените. За жалост има все още много хора от ромската общност, които са затворени за споделяне на здравословните си проблеми и там трябва да се работи деликатно и с търпение. Има и такива, които са били няколко години в чужбина с децата си и се е налагало да ги съпровождам за ваксинации.

   В момента работя по някои индивидуални случаи като например този с момиче на 22 години със зашита ректовагинална фистула след раждане на дете с туберкулоза и изведен анус-претер поради чревна туберкулоза, спешно нуждаещо се от сложна гинекологична операция. Другият е с мъж на 65 години с исхемична болест на сърцето - стенокардия, артериална хипертония II степен. Пациентът се нуждае от поставяне на нов интракоронарен стенд. Мъж на 60 години е с полипи в носа, със затруднено дишане, социално слаб е и засега единствената възможност е да опитаме с Постановление №7. Сложно е положението и с преждевременно родено дете на 8 месеца, с пряка роднинска връзка между двамата родители - първи братовчеди по майчина линия, при което се очаква да има още здравословни или психически отклонения. Съдействам за трудоустрояване на 55-годишна жена с неуточнен процент на деменция, множество различни болести и прекарани 6 операции. Придружавам и съдействам пред всички институции на семейство по процедура за осиновяване.

   Както виждате, здравният медиатор често е и "брат и сват", но като спечели веднъж доверие, се налага да оправдава това доверие всеки ден. Все още не мога да дам обективна оценка за моята работа и смятам, че не е и редно да го правя. Това, което мога да кажа, е, че хората имат наистина нужда от здравни медиатори и може би тази професия все още не е оценена добре докрай. Но от чисто човешка гледна точка това е работа за хора с наистина големи сърца, защото разбирането и съпричастността са първите неща, които здравният медиатор трябва да притежава.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net