:: Новини

Шведските институции потърсиха съдействието на НМЗМ и БАСП в борбата с трафика на хора
11.04.2013 ZdravenMediator.net

   На 10 и 11 април представители на БАСП и НМЗМ (д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на БАСП и Анифе Хасан, заместник председателна НМЗМ) бяха поканени от финландския офис на МОМ (международната организация по миграция) да участват на среща в Стокхолм с  шведската комисия за борба с трафика на хора и проституцията. В срещата участваха преставители на министерство на правосъдието, прокуратурата, полицията, емиграционните офиси и социалнитес лужби, както и представители на местните комииси за борба с трафика на хора и проституцията от Стокхолм, Малмьо и Гьотеборг. В последните години в Швеция се увеличават случаите на жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация от България, като повечето хора, с които се сблъскват институциите, са роми. 
   Нашите представители бяха просто неуморни – те ангажираха вниманието на аудиторията почти през целия ден на срещата. Анифе и Рада споделиха опит и добри практики в работата с уязвими общности и направиха всичко по силите си, за да помогнат на колегите от северната страна да разберат особеностите на работата и специфичните подходи, които са доказано ефективни в мултиетнична среда и с маргинализирани семейства. Трудно се работи в постоянно променяща се, динамична среда. Няма да преувеличим, ако кажем, че променихме представи и подадохме ценна информация, която не може да се намери в научната литература и справочниците. Аудиторията наистина получи конкретни практически съвети и отговори по реални казуси и стратегически подходи.
  Обратната връзка от страна на организяаторите беше много добра и участниците в срещата я считат за начало но по-продължително и плодотворно сътрудничество. Поставено е началото и още срещи и обмен на информация предстоят. Идеята е следващото посещение да бъде в България, където представителите на институциите ще могат да дообогатят знанията си на терен. Очакваме новите си приятели наесен в България!





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net