:: Новини

Студенти по медицина от ромски произход с високи академични постижения
05.11.2012 zdravenmediator.net - Димитринка Борисова

На 30.10.2012 г. Институт Отворено общество организира офицална церемония в хотел “Радисън” гр. София за награждаване на студенти по медицина от ромски произход и техните наставници по стипендиатска програма на Ромски образователен фонд.
Награда за отлични академични постижения получиха: Мирослав Ангелов, Емануела Сандова и Виктория Михайлова, които се обучават в Медицински университет-София.
Награди бяха дадени и за принос за подобряване достъпа на ромите до качествено здравеопазване в България. За принос бяха наградени д-р Ангел Кунчев главен държавен санитарен инспектор и Галя Трайкова, експерт в Министерство на здравеопазването и бивш стипендиант на програмата.
За втора поредна година проф. д-р Ивайло Търнев, председател на  Фондация “Здравни проблеми на малцинствата”, връчи грамота и финансова награда за студента по медицина с най-висок успех, а Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ – за кандидат-сдтуданта, приет в специалност „Медицина“ с най-висок бал за 2012 г.
Наградата за отлични академични постижения получи Мирослав Ангелов -студент втора година в Медицински Университет-София.
За най-успешен кандидат-студент за 2012 г. бе наградена Антония Валентинова, която бе приета в три университета, и избра да се обучава в Медицински университет- София.
За най-добър ментор “Отворено общество” награди проф. д-р Ивайло Търнев, който от години работи за подобряване на здравните услуги на лица в неравностойно положение и повишаването на броя на студентите по медицина от ромски произход. Неговият ентусиазъм и любов към работата, която върши, винаги са били пример и вдъхновение за всички. “Това ме прави най-щастлив - да помагам на тези млади хора” – развълнуван сподели проф. Търнев.
Награда за социално ангажиран ментор получи и д-р Красимир Романов, акушер-гинеколог по професия и коориднатор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве за регион Плевен. Д-р Романов е ментор на двама студенти от Плевенския медицински университет и ангажиран с подобряване на достъпа на ромите до здравни грижи от повече от 25 години.
Имахме възможност да чуем и представянето на финалния докрад по проучването “Местни политики в областта на здравеопазването, насочени към интеграцията на ромското население” изготвен по проект на Фондация “Здравни проблеми на малцинствата”, Асоциация “Интегро” и Институт “Отворено общество”. Докладът бе представен от проф. Майя Грекова и Цвета Петкова.
След една такава среща оставаме с усещането и надеждата, че “интеграцията” за първи път бе толкова видима и осезаема, колкото никога не е била в последните 20 години. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net