:: Новини

Среща с интеркултурните медиатори на Белгия
22.07.2012 zdravenmediator.net

В рамките на изпълнението на проект „Платформа за генериране на подходи и методи за интеграция на ромите на местно ниво“ на Сдружение „Интегро“ трима експерти – Лилия Макавеева (Сдружение „Интегро“), проф. Илона Томова (БАН) и проф. д-р Ивайло Търнев изследват работещи модели, подходи и практики в областта на интеграцията на малцинствата в три общини – Гент, Белгия, Острава, Чехия и Каварна, България. Целта  е да се проучат специфичните подходи при различните общности и групи и как се гарантира реалното участие на етническите малцинства в процесите на вземане на решения на местно ниво.
Тримата експерти осъществиха посещение и теренни проучвания в Гент и Брюксел, като се срещнаха с представители на местната власт, социалните служби, бюрата по труда и неправителствените организации. 
По време на визитата се осъществи среща и с представители на най-голямата неправителствена  белгийска организация, занимаваща се с проблемите на малцинствата – FOER ICB, която е с 40 годишна история. Осъществена е среща с Ромската служба към FOER ICB, в която работят роми главно като образователни медиатори. Един от тях е Бисер Алеков, който е обучител на медиаторите в България по Програмата „Ромед“. Осъществена е среща и с Отдела на интекултурните медиатори към FOER ICB. Програмата за интеркултурните медиатори има 20 годишна история в Белгия. Те  осигуряват посредничество за представители на различни малцинства в сферата на здравеопазването и на пракитка са здравни медиатори. В момента като интеркултурни медиатори работят араби, турци, бербери, роми, албанци, сърби и руснаци. Координатор на Програмата за интеркултурните медиатори е мароканката Хамида Чикхи, която по образование е психиатрична медицинска сестра и е работила осем години в белгийската Комисия за борба срещу дискриминация. Срещата премина много вълнуващо, като и двете страни изразиха желание за сътрудничество и обмяна на опит. 
В Гент осъществихме среща с Ангел Еков, ром от Котел, който от 10 години е в Белгия. Работил е като интеркултурен медиатор в болница, завършил е психология, а наскоро е създал Център за подпомагане на роми във Фландрия. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net