:: Новини

Опитът на Националната мрежа на здравните медиатори е представен в Съвета на Европа - Страсбург
27.02.2012 ZdravenMediator.net

На 21 февруари 2012 година в Съвета на Европа в Страсбург се проведе работна среща „Интеркултурна медиация за ромските общности”  по Програмата ROMED.

ROMED Програмата стартира през януари 2011 г. като част от изпълнението на Декларацията от Страсбург по отношение на ромите. Тази Програма е насочена към повишаване на качеството и ефективността на работата на медиаторите, асистентите и фасилитаторите, чрез предоставяне на допълнителни умения, инструменти и подходи, като тя допълва съществуващите национални и европейски разпоредби за обучение.
Медиацията е една от мерките, които се използват в цяла Европа, за справяне с неравенството на лица от ромски произход по отношение на достъпа им до заетост, здравни услуги и добро качество на образованието.

Първите обучения се проведоха през 2011 г. в 16 страни, като 20 здравни медиатори от България също бяха включени в това обучение.

Срещата бе открита от г-н Турбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа, а чрез видео съобщение се включи и г-жа Андрула Василиу, комисар по образованието, културата, многоезичието, спорт, медиите и младежта.
Г-н Турбьорн Янгланд разговаря с медиаторите от България, Украйна и Франция, които представиха дейността си, проблемите и трудностите, с които се сблъскват по време на работа си.

На срещата се представиха постигнатите резултати и бе взето решение за по-нататъшно развитие на медиаторството, като добра практика за улесняване достъпа на роми до здравеопазване, образование и заетост. Обсъдиха се пътища за повишававане и по-качественно изпълнение на дейността на медиаторите и предоставените от тях услуги.

На срещата присъстваха представители от правителствени структури и НПО от  България, Чехия, Франция, Германия,Гърция, Унгария, Италия, Република Молдова, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Испания, Македония , Турция и Украйна, както и експерти от различни международни организации, работещи в областта на ромската интеграция.

От наша страна участваха Георги Кръстев, зам. председател на НССЕИВ, Росица Иванова, секретар на НССЕИВ, Лиляна Ковачева, МОМН, Кънчо Кантарджиев, експерт по въпросите на малцинствата в „Агенция по заетостта” към  МТСП, проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата”, Анифе Хасан, зам. председател на „Националната мрежа на здравните медиатори”, Красимир Кирилов, здравен медиатор в гр. Сливен, Деян Колев, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Г-жа Росица Иванова представи българския модел на здравните и трудовите медиатори, който беше определен като добра практика. Като значимо постижение в България беше изтъкнато създаването на Националната мрежа на здравните медиатори. Предстоят нови обучения на здравните и трудовите медиатори по Програмата ROMED в различни страни и през 2012 г. В края на годината се очаква и провеждането на Европейски конгрес на медиаторите. 

 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net