:: Новини

Мрежата на здравните медиатори в България представи медиаторството ни на международна конференция в Скопие
26.01.2012 ZdravenMediator.net

На 24 и 25 януари 2012 година в Скопие се проведе международна конференция на тема „Към по-добро здраве на ромите”, под егидата на Десетилетието на ромското включване 2005- 2015 в рамките на председателството на Република Македония. Целта на срещата беше да се представят добри практики за достъп на ромите до качествени здравни услуги. 

Присъстваха представтиели от правителствени структури и НПО от България, Румъния, Сърбия, Испания, Чехия, Словакия, Унгария и Македония, както и експерти от разлижни международни и оргянизации, работещи в областта на ромската ингерация, като Европейсктата комисия, Съвета на Европа, ООН, Институт Отворено Общество и други.

От наша страна участие взеха Росица Иванова /секретар на НССЕИВ/,която представи здравния компонент от Националната стратегия на интеграция на ромите. Д-р Радосвета Стаменкова /изпълнителен директор на БАСП/ и Анифе Хасан /зам. Председател на НМЗМ/ представиха ключовата роля на здравните медиатори за достъпа на роми до здравни грижи в България. Тяхната презентация беше част от панел, специално посветен на здравното медиаторство. 

България беше еднствената държава, която имаше здравен медиатор като участник на конференцията. Блъгарският модел е един от най-успешните в региона, за което свидетелства неговото репликиране в страни като Македония и Сърбия. За съжаление, икономическата криза забавя напредъка на въвеждането на добри практики – така например Министерството на здравеопазнавето в Македония все още не е подсигурило средствата за започване на работа на първите 16 сертифицирани здравни медиатори, които очакват своето назначение още от лятото на 2011г. В Румъния бройката подкрепяни от бюджета медиатори е намалена наполовина, като понастоящем те са 450. Както се вижда, битката за устойчивост на програмата в международен план тепърва предстои – битка, в която България има възможност да разработи стратегиите и да „отвори” Мрежата в трансграничен контекст. 







 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net