:: Новини

Мрежата - в партьорство с НКБТХ по проект за превенция на трафик на хора
25.01.2012 ZdravenMediator.net

На 24 януари 2012 г. в резиденцията на френския посланик  в България Н. Пр. Филип Отие се състоя пресконференция, на която бе представен проект "Превенция на трафика на хора, принадлежащи към етническите групи, с фокус към ромското малцинство в България”. Този проект се финансира от Посолство на Франция в България и ще бъде реализиран пилотно в община Варна. Продължителността на инициативата е 26 месеца, а общата стойност е 67 650 евро. Партньори са Националната комисия за борба с трафика на хора, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), Национална мрежа на здравните медиатори, община Варна и сдружение „Съучастие” – гр. Варна. Основна цел на проекта е да послужи за модел в борбата и превенцията на трафика на хора и да бъде приложен в редица други рискови по отношение на трафика на хора общини, характеризиращи се с голям брой жители от уязвими етнически малцинства.

Участие в събитието взеха г-н Цветан Цветанов в качеството си на заместник министър-председател и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), г-жа Антоанета Василева – секретар на НКБТХ, доц. д-р Христо Бозов – зам. кмет на община Варна, представители на партниращите организации по инициативата: г-н Венцислав Кирков от страна на БАСП, г-н Петър Цветанов от страна на Националната мрежа на здравните медиатори и г-н Илиян Ризов от страна на сдружение „Съучастие”. 

 Г-жа Антоанета Василева представи дейностите и специфичните задачите на проекта:

             ·  Намаляване броя на потенциалните жертви на трафик на хора на територията на община Варна

             ·   Превенция на ранна бременност сред здравно и социално уязвими общности

             ·   Намаляване на случаите на изоставяне на деца в институции

             ·   Повишаване нивото на информираност на уязвими групи в целевите общности по отношение на трафика на хора

При изпълнението на проекта Националната мрежа на здравните медиатори и партньорите по проекта ще разчитат на активната роля на здравните медиатори на територията на община Варна: Жеман Хасан, Лейля Хюсеин, Зарко Зарков и Орхан Хюсеин. Очакванията към тях са големи, защото това са хората, които ще установят прекият контакт с целевата група. Здравните медиатори имат натрупан опит в работа с представители на уязвими групи -  социално изолирани и многодетни семейства, където риска от изоставяне или трафик е най-голям.






 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net