:: Новини

Четвърта национална среща "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика"
13.12.2011 ZdravenMediator.net - Калин Диков

На срещата присъстваха: Десислава Атанасова- председател на комисията по здравеопазване към Народното събрание, проф. Мира Кожухарова- заместник директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по епидемиология, Росица Иванова - секретар на НССЕИВ към Министерски съвет, Георги Кръстев – НССЕИВ, Емилия Тончева- управител на офиса на СЗО в България, д-р Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор на България и д-р Елена Златанова- координатор за България на Фонда на ООН за население.

През първия ден се проведе обучение на здравните медиатори от лектори на Факултета по обществено здраве. Темите на обучението бяха: „Туберкулоза – методи за превенция и лечение”- лектор проф Петко Минчев- национален консултант по по детска пневмология и фтизиатрия, „Вирусни хепатити – превенция и лечение”- лектор Татяна Червенякова- директор на УСБАЛИБ „проф Иван Киров”, „Рискови фактори за развитие на ХОББ”- лектор доц. Димитър Попов- пулмолог и зам. директор на Медицински институт на МВР. След обучението всички здравни медиатори получиха сертификат.

Вторият ден беше посветен на успешната съвместна дейност между здравните медиатори и частния, държавния и неправителствения сектор. Професор Ивайло Търнев представи участията на здравните медиатори в различни конференции, обучения и срещи, както и отчета на Националната мрежата за първото шестмесечие на 2011 година. В края на втората сесия Росица Иванова, секретар на НССЕИВ, представи Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020г./. В стратегията важна роля е отредена и на дейността на здравните медиатори.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net