:: Новини

20 здравни медиатори от цялата страна преминаха през втората обучителна сесия по програмата РОМЕД на Съвета на Европа
01.12.2011 ZdravenMediator.net - Калин Диков

 

В периода от 23-ти до 25-ти ноември в гр.Банкя се проведе обучителен семинар, организиран от Съвета на Европа (СЕ) по програмата РОМЕД.

През първия ден присъстваха гости от държавни институциии: Галя Трайкова (Министерство на здравеопазването), Петър Атанасов (НССЕИВ), Хавиер Саес (представител на СЕ), Ралица Сечкова (ръководител и експерт по регионално планиране към УНИЦЕФ), Галя Савова (началник сектор „Техническа верификация” към Европейски социален фонд), Елена Златанова (национален програмен координатор на ООН за България), представители на БЧК, гости от Министерство на културата, Министерство на образованието, Конфедерация на ромите и др. Бисер Алеков и Александра Райкова, които бяха основни лектори и на първия семинар, отново влязоха в ролята на обучители.

Темите се отнасяха до работата и бъдещето развитие на професията здравен медиатор: ”Преглед на местни дейности и практическо приложение”, ”Преглед на изпълнението на етичния код на здравните медиатори”, ”Идентични и културни особености в работата на медиатора”, ”Справяне с чувствителни въпроси, касаещи ромската общност и обществените институции”, ”Фази за оценяване от работния цикъл на медиатора и метод на сомооценка”, ”Ресурси и подходи за подобряване работата на медиаторите”.

В самия край на обучението беше предствена работата на здравните медиатори в Македония и Сърбия. Обучителите показаха два филма, които бяха много полезни за здравните медиатори в България.

За финал г-н Хавиер Саес (представител на СЕ) съобщи няколко важни новини, свързани с бъдещето на професията здравен медиатор:

На 13-14 февруари 2012 г. ще се проведе конференция, в която ще участват петнадесет държави. Конференцията е във връзка с оценка на работата на здравните медиатори и програмата РОМЕД. Ще се осъществи обмяна на опит на медиатори от България с медиатори от други държави. Има идея за създаване на Европейска мрежа на медиаторите.

 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net