:: Новини

Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика
22.04.2011 ZdravenMediator.Net - Калин Диков

Третата Национална среща “ИНИЦИАТИВА ЗА ЗДРАВЕ И ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА” се проведе в периода 19-21 април в гр. Русе в рамките на Европейската имунизационна седмица. Над 220 участници се събраха в крайдунавския град. Проектът „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” - поредица срещи, дискусии, обучения и публични изяви, е пряко свързан с профилактиката на инфекциозните заболявания в България. Той обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подобряване на взаимодействието между здравните медиатори и представителите на Регионалните здравни инспекции, за постигането на по-добро покритие сред ромските общности с ваксините от националния имунизационен календар. След успешната намеса на здравните медитори в кампанията срещу морбили миналата година, сега на дневен ред е имунизацията срещу полиомиелит (детски паралич). 

На срещата присъстваха: г-жа Десислава Атанасова – председател на Комисия по здравеопазване към Парламента, г-н Тотю Младенов – министър на труда и социалната политика, д-р Даниела Дариткова – зам. председател на Комисия по здравеопазване, г-жа Гергана Павлова – зам. министър на здравеопазването, д-р Михаил Зортев – зам. министър на здравеопазването, д-р Ангел Кунчев – национален здравен инспектор, д-р Теодора Джалева - директор на ИАТ, експерти в областта на вирусологията и имунопрофилактиката, народни представители, ръководители на диплоатически мисии, представители на областната и общинската управа на гр. Русе и здравни медиатори. Партньор на Инициативата е и Националната мрежа на здравните медиатори. За пета поредна година държавата е отпуснала делегирани бюджети на 57 общини, в които да бъдат назначени 105 здравни медиатори, съобщи в Русе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Проектът се осъществява от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет, съвместно с Парламентарната комисия по здравеопазване и е под егидата на Унгарското председателство на Европейския съюз и лично на посланика на Унгария в България н.пр. Юдит Ланг.

Цел на срещата в Русе е да се даде форум за публична дискусия по възможностите за разширяване на обхвата на ваксинираните от уязвимите групи, каза при откриването й председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова. Тя допълни, че България е една от европейските страни, в които успешно се реализира професията "здравен медиатор", който трябва да изгради мост между институциите и ромската общност. Всички участници в срещата посетиха ромската махала “Трите гълъба” в гр. Русе, където д-р Кунчев откри имунизационната кампания на терен в присъствието на кмета на гр. Русе и други официални лица. За нас, членовете на мрежата на здравните медиатори, срещата завърши с Общо събрание, на което бяха дискутирани актуални проблеми и предстоящи инициативи. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net