:: Новини

И в Македония ще има здравни медиатори
18.03.2010 ZdravenMediator.Net
       През първите два дни в по-широк формат - пред хора от държавните институции, НПО и ромски организации представихме историята, същността, успехите и преидизвикателствата пред здравното медиаторство в България. Двата филма, проследяващи хронологията на всеобщите ни усилия – „Посредникът” и „Мисия”, се радваха на завиден интерес. Същото може да се каже и за различните информационни материали, за снимките на Огнян Каменов, и най-вече са сайта на здравния медиатор. През третия ден обсъждахме, дискутирахме и трасирахме следващи стъпки заедно с работната група, състояща се от 12 души - представители на институциите, НПО, лекари и ромски лидери. В срещата взе участие и Мариана Бучеану от Румъния, която след 7 години работа в ромското НПО „Романи крис” вече работи за Министерството на здравеопазването на Румъния и отговаря за медиаторите. А в Румъния медиаторите са над 500 – все пак страната им е по-голяма, а и това е осъзната държавна политика. Иначе нашата идея е по-интересна и пълнокръвна – при нас здравни медиатори са и жени, и мъже, а там – само жени, при това омъжени и майки, и се занимават основно с майчино и детско здравеопазване. Което значи, че ние сме доразвили и обогатили идеята. И нашият подход и организация на работа се харесват на македонските колеги повече...
          Стискаме им палци на македонците – те започват инициативата като застъпническа – на базата на нашия опит и на моделите, които им предоставяме, ще убеждават институциите в полезността на начинанието, въвеждайки позицията пилотно на няколко места. Колегите много харесаха нащите обучителни модули и се надяваме да ги прилагат успешно с наша помощ. А на следващ етап ги очаквайте на гости – сигурно група от експерти ще посети България (и някои от вас) в края на пролетта или началото на лятото.
          Междувременно бъдете убедени, че не сме Ви изложили – а като се вгледахме в работата ни хронологично, излезе, че за тези години заедно МНОГО сме направили, постигнали, преборили сме се за много неща, а за други – процесът продължава...само не трябва да губим мотивация!  




 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net