:: Новини

ЗАПОЧНА ОБУЧЕНИЕТО НА 34 НОВИ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ
23.03.2018 zdravenmediator.net

На 19 март 2018 г., в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", официално бе открита новата учебна година за здравните медиатори от цялата страна. Обучението се организира за седма поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицински Университет-София. Още 34 човека ще бъдат обучени от преподаватели от Факултета по обществено здраве към МУ-София, медицински специалисти и екипа на Националната мрежа на здравните медиатори.
      На събитието присъстваха: Антоанета Ефтимова - председател на УС на НМЗМ, секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет Росица Иванова, директорът на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ към Министерство на здравеопазването д-р Тонка Върлева, зам.-председателят на Общото събрание Факултета по обществено здраве (ФОЗ) към МУ-София проф. Мариела Деливерска, зам.-деканът по научната дейност на ФОЗ към МУ-София проф. Невена Цачева, проф. Веселин Борисов от ФОЗ, Анина Чилева от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), ръководителят на мисията на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила, доц. Михаил Околийски – експерт в офиса на СЗО за България, председателят на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ проф. д-р Ивайло Търнев, председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков, програмният координатор „Здраве и ранно детско развитие“ в Национална мрежа за децата Мила Ташкова, представители на Столична РЗИ и РЗИ София област, Агенция по заетостта, Столична община, ГлаксоСмитКлайн, медицински специалисти, неправителствени организации и здравни медиатори.
      И през тази година новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община. Основни критерии за избора им са да имат завършено средно образование, да принадлежат към общността, в която ще работят, да познават добре проблемите на общността и да са съпричастни към тях, да владеят езика/езиците на общността. Новите здравни медиатори ще работят в общините Сандански, Петрич, Варна, Велико Търново, Елена, Златарица, Хайредин, Кюстендил, Луковит, Радомир, Искър, Карлово, Пловдив, Завет, Нова Загора, Столична, Ботевград, Мъглиж, Раднево, Попово, Димитровград, Свиленград, Никола Козлево, Върбица, Тунджа, Болярово, Кърджали и Монтана. През 2018 г. с бюджет, осигурен от държавата, в България ще работят общо 230 здравни медиатори в 117 общини.
      Няколко дни преди откриването на обучението, на 15 март 2018 г. проектът "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" спечели престижните европейски награди на Eye For Pharma, които отличиха усилията на GSK и Националната мрежа на здравните медиатори в категория „Най-ценно сътрудничество“. Тази награда се дава за отбелязан положителен напредък в отношенията между обществото, пациентите и социално-значимите заболявания, като отличават лидерството във фармацевтичната индустрия. Победители тази година са компании, които инвестират в иновация, стойност и резултати, които водят до дългосрочен, устойчив успех. 






 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net