:: Новини

Признания и оптимизъм за професията "здравен медиатор" на приема в Британското посолство
03.06.2017 zdravenmediator.net

        На 31 май, Н.Пр. Емма Хопкинс, британски посланик в България, организира прием, на който бяха представени резултатите по два значими проекта - „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ и „Приказки без край“, финансирани от социалната програма на компания ГлаксоСмитКлайн.
        Проектът „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“ и работата на здравните медиатори бяха представени от проф. Ивайло Търнев, завеждащ Клиниката по неврология на Александровска болница и председател на Фонация „Здравни проблеми на малцинствата“. Гости на приема и лица на здравно-медиаторната програма бяха Антоанета Ефтимова от Благоевград, Мирена Бочева от Бяла Слатина, Юлиана Методиева от Провадия, Метин Сали от Девня и Георги Николов от Самоков. Прекият ръководител на здравните медиатори в Благоевград, г-жа Ваня Стоименова, също участва в събитието.
        В презентацията си проф. Търнев изтъкна, че за седем години здравните медиатори в страната са се увеличили с повече от 100% - от 105 на 215, а общините, които са се включили в националната здравно-медиаторна програма са нарастнали от 53 през 2010 г. на 113 през 2017 г.

        В рамките на национална инициатива за подобряване на болничния престой на децата – „Приказка без край“, в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе за 5 години повече от 11 600 деца са имали шанса да се срещнат с аниматорите и клоуните, ангажирани в инициативата. Целта на „Приказка без край“ е хоспитализираните деца да се възстановят по-бързо и да се противодейства на стресиращата за тях болнична обстановка чрез четене, музика, театър.
        Тези два проекта са насочени към подобряване на общото здравно състояние в страната, а напредъка, който бележат е изключителен“, каза генералният директор на GSK България Николаос Ксидиас.
        Г-н Ксидиас сподели и дълбоката следа, която е оставило у него миналогодишното му посещение в ромския квартал на гр. Бяла Слатина, където е видял както спретнати и подредени дворове и къщи, така и малки деца, живеещи в изключително тежки хигиенни условия.
       Присъстващият на събитието член на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов се ангажира да даде ход на законодателна инициатива, която да регламентира мястото на здравните медиатори в закона за здравето – стъпка, която практикуващите здравни медиатори в България очакват от години. „Правителството и моята политическа партия са длъжници на здравните медиатори, които са новите апостоли на здравето в ромските общности и вършат огромна работа“, сподели д-р Иванов. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net