:: Новини

Работна среща по проект ”Подобряване на състоянието и включване на етнически малцинства в неравностойно положение ..."
28.11.2008 ZdravenMediator.Net

     Проф. д-р Ивайло Търнев, ключов експерт по проекта, представи програмата и плана за действие за скрининг и ранна диагностика на туберкулоза, социалнозначими, онкологични и наследствени заболявания за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства. Програмата и плана за действие са изработени в синхрон с националните профилактични програми. На срещата беше представена и концепция за изпълнение на здравно-информационни дейности и плана за нейното реализиране по места. Концепцията е създадена на база анализ на опита по предходни проекти по програма ФАР в областта на достъпа до здравеопазване на групи в неравностойно положение и отчита спецификите в работата с тези групи. Направено е проучване на целевите групи, вследствие на което са избрани подходящи комуникационни канали и са изработени информационни материали. В резултат на проучването е избрано и послание на кампанията – “ Здравето е щастие – грижи се за себе си!”, чиято цел е да стимулира активното отношение спрямо собственото здраве.

  На срещата бяха обсъдени съвместните дейности на представителите на РИОКОЗ и местните координатори, включващи организирането на беседи на различни здравни теми в населените места, избрани като целеви в плана към програмата за скрининг. Бяха представени и информационно-промоционналните материали, които ще се раздават на тези беседи.

   Проект ”Подобряване на състоянието и включване на етнически малцинства в неравностойно положение със специален фокус към ромите“ се финансира по програма ФАР, като компонент „Здравеопазване” се изпълнява от Консорциум ББИ, състоящ се от организациите Бернар Брун Интернешънъл (Франция) - водеща, и членове Фондация ЕКИП (България), Асоциация GVG (Германия) и Научно дружество за социална медицина, информатика и здравен мениджмънт (България). Основен бенефициент на проекта е Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси (НССЕДВ) към Министерския съвет. Бенефициент на компонент „Здравеопазване” е и Министерство на здравеопазването (МЗ).





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net