:: Новини

Проф. д-р Ивайло Търнев е носителят на наградата за гражданска доблест "Паница" за 2008 г.
06.12.2008 снимка - dnevnik.bg

    Наградата бе присъдена на проф. Търнев за усилията  му по осигуряване на равен достъп до здравеопазване на хората от етническити малцинства, развитието и утвърждаването на професията «здравен медиатор». Днес работят повече от 100 обучени и сертифицирани от Министерството на здравеопазването здравни медиатори в 54 общини в страната, които са връзката между здравните институции и хората в неравностойно положение, представители на етнически малцинства. Проф. Търнев е разработил и осъществил програми за изследване на генетични заболявания сред ендогамни малцинствени общности, за профилактика и лечение на туберкулоза, на онкологични и други социално значими заболявания.
    
Наградите се присъждат на личности, които служат за достоен пример за обществено поведение и които с дейността си последователно и трайно утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на активната и самоотвержена гражданска позиция, на обществения диалог, хуманизъм и толерантност, като по този начин значително допринасят за позитивна обществена промяна на местно или национално ниво.

      Проф. Търнев е третият носител на наградата за гражданска доблест. През 2006 г. неин лауреат стана кинорежисьорката Малина Петрова, а през 2007 г. - журналистката Венелина Попова.

      Наградата за 2008 г. беше присъдена от жури в състав: д-р Желю Желев, Боряна Димитрова, Валентин Чиликов, Валери Запрянов, Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски, Меглена Кунева, Михаил Иванов и Хари Харалампиев.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net