:: Новини

"Медици за по-добро бъдеще" на ромитe в достъпа им до здравеопазване
15.02.2013 zdravenmediator.net

     През 2012г. „ИОО“- София, финансирани от Фондация „Америка за България“ инициираха програма за стипендии на студенти-роми в медицински специалности по проект „Медици за по-добро бъдеще“.  Основна цел на програмата е изграждането на ново поколение от ромски здравни  специалисти, които са готови да работят в своите общности и са пряко ангажирани с каузата за равен достъп на ромите до качествени здравни услуги. Координатор на програмата е г-жа Радостина Чапразова, „ИОО“.
     В периода 11-15 февруари 2013г. в хотел „Шипка“ гр. София тридесет и един студенти – роми, обучаващи се в медицинските университети и колежи на страната, взеха участие в обучение по застъничество, което включи теми по ромска култура и история, застъпничество за политики за ромска интеграция, политики за равен достъп до качествено здравеопазване за ромите, здравната медиация в България, социални дистанции и ромска идентичност. В рамките на обучението студентите имаха възможност да се запознаят и със спецификите на теренната работа, като посетиха на място ромските квартали „Факултета“ и „Христо Ботев“.
Лектори и треньори на обучението бяхя г-жа Стела Костова, зам. председател на НССЕДВ, г-жа Лиляна Ковачева – директор на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, г-н Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на РБ, проф. Ивайло Търнев, д-р Стефан Панайотов с практика в един от ромските квартали на гр. Сливен, експерти на Институт „Отворено общество“ , Петър Цветанов – председател на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“.
   Петър  Цветанов представи на студентите историята, статута на здрвномедиаторната програма в България и дейността на Националната мрежа на здрваните медиатори.  Някои от студентите познаваха работата и дейността на ЗМ, защото бяха работили с тях в родните си градове. Най-оптимистичните надежди, свързани с подобряването на достъпа до здравни грижи на ромската общност в България, ние медиаторите свързваме с бъдещите лекари и сестри от ромски произход.  Студентите преди всичко се нуждаят от подкрепа  в своето обучение. Ние-здравните медиатори им пожелаваме приятен и ползотворен учебен процес, успешно дипломиране и ги чакаме на предната линия – в гетата и кварталите на общността!





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net