:: Новини

Медиатори от България взеха участие на международен конгрес в Брюксел
19.01.2013 zdravenmediator.net

На 17 и 18 януари в гр. Брюксер, Белгия се проведе първия международен конгрес на медиаторите. Форумът е инициатива на програма „РОМЕД“ на Съвета на Европа. В конгреса участваха делегации от над 20 държави – Албания, България, Румъния, Испания, Италия, Португалия, Молдова, Чехия, Словакия, Македония, Сърбия, Унгария, Германия, Великобритания  и др.  Българската делегация бе представена от 11 здравни и 10 трудови медиатори. Росица Иванова, секретар на НССЕИВ към МС, присъства като представител на Съвета на Европа. Наши представители бяха още Кънчо Кантарджийски, Агенция по заетостта, Никола Петков, НССЕИВ към МС. 

Форумът бе открит от г-н Pierre Mairesse/ Мерес/ – директор на дирекция „Образование и Култура“ на Европейската комисия. Последваха поздрави и послания от Androulla Vassiliou/ Василиу/ комисар –Образование, Култура, Езикознание, Спорт, Медия и Младежта и от г-н Thorbjørn Jagland/Ягланд/ – Генерален Секретар на Съвета на Европа.

Г-н Ягланд се включи чрез видеовръзка и изрази своето мнение, че медиаторството трябва да бъде разбрано правилно. Той уточни, че ромите не могат да разчитат на медиаторите за решаването на всички проблеми, защото медиацията е просто едно посредничество. Професията трябва да бъде призната и според г-н Ягланд, което в България всъщност вече е постигнато, след като позицията „здравен медиатор“ е включена в националния класификатор на професиите в страната. Той напомни, че ромите трябва да бъдат реално включени в процеса на вземане на решения и че важен момент в успешното сътрудничество е създаването на национални структори, които да си партнират  с единна Европейска Мрежа на медиаторите .

Г-н Йорен Шокенбрьок, специален представител на Генералния Секретар на СЕ по ромските въпроси представи обобщена картина на политиките за интеграция в Европа и сподели, че напредъка е по-скоро символичен, защото се отбелязва значителна празнота в написаното и изпълненото до момента. Това ще е повод за динамична работа, най-вече с правителствата на сраните членки на СЕ.

Г-н Мерес, от Европейската комисия сподели, че важен момент в приоритетите на Съвета на Европа и Европейската комисия до 2014г. ще са дейности насочени към училищата и детските градини. Диалогът на медиацията ще бъде разширен към последователна работа и постигане на убеденост в ромските семействата, затова образованието да бъде поставено на ниво, още в начална възраст на детето.

Сабире Рамадан, здравен медиатор в община Септември и член на Националната мрежа на здравните медиатори в България разказа за приоритетите в работата й, и за напредъка на програмата в страната по отношение на устойчивост. Медиатори и обучтели от Италия, Сърбия, Македония и др. споделиха, че все още липсва държавна политика в страните им и въпреки вложения ресурс и от страна на СЕ, не се чувстват спокойни за заетостта си.

През втория ден бяха представени и други Европейски програми за финансиране. Г-жа Ирина Феон, програма „МЕРИ“ , разказа за присъствието на програмата в България, Румъния, Словакия и Унгария. Те са създали мрежа на сътрудничество и национални координатори в отделните страни. Подпомагат местни политики за интеграция и усвояване на средства от ЕС.

Форумът бе закрит с пожелания за успешно развитие на медиацията и занапред, като основен механизъм за улесняване достъпа на ромите до различни сфери от съвременният ни живот. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net