:: Новини

България отново е част от европейската инициатива Roma Pride
04.10.2012 zdravenmediator.net

   В периода 4-8 октомври България ще се включи в отбелязването на кампания „Рома Прайд - 2012“ (ромска гордост). Кампанията е част от европейска инициатива на ЕГАМ (Европейско Гражданско Антирасистко Движение) и се провежда за втора поредна година във Франция, Дания, Португалия, Хърватия, Полша, Италия, Чехия, Румъния, Норвегия, Сърбия, Черна гора, Украйна и Турция. „Рома прайд” е събитие, случващо се в много държави и е подкрепяно от все повече хора и организации, работещи за защита на човешките права и споделящи идеите за антирасизъм и антидискриминация. 
   По повод на събитието са планирани културнообразователни и развлекателни мероприятия в редица градове в страната – изложби, конкурси, изложения, разпространение на информационни материали и послания и др. Очакванията са инициативата да бъде подкрепена от учители, студенти, ученици, представители на НПО, местната власт в лицето на общините и разбира се граждани от различни етноси, в т.ч. хора от български произход, на които им е присърце идеята за толератност и равноправие. 
   На 5 октомври стартира тридневен „филм фест”, организиран със съдействието на Френското посолство в България, организациите VT EVENTS и Melon live club - „Арт Лято, ЦМЕДТ „Амалипе”. Ще се прожектират филми от Франция, САЩ, Румъния, България на различна ромска тематика. Очаква се най-голям интерес към филма „Забравеният геноцид. Ромите в Европа през Втората световна война”. Това е първият документален филм, който разглежда преследването на групите „синти“ и „рома“ в европейски мащаб. Разкривайки разнообразието от социални и национални традиции, които съставят изключителния ромски светоглед, филмът отхвърля расисткия стереотип за „номадския народ без държава“. 
   Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ също застава официално в подкрепа на отбелязването на „Рома Прайд – 2012“. На 6 октомври добровоци от кръг от НПО работещи по програмата, ще раздават флаери и картички из улиците на градовете, изразявайки своята позиция, че е време широката общественост и медиите да бъдат въвлечени в процеса за осъзнаване и приемане на равноправното включване на ромите. Кампанията призовава: „Да си отворим очите“ за добродетелите на ромската култура и душевност!
   Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ призовава всички свои членове, съмишленици и приятели да подкрепят по места тази инициатива и да помогнат за разпространението на посланията и материалите на кампанията.



 flaeri_kartichki - ROMA PRIDE.rar



 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net