:: Новини

Представители на СЗО отново се срещнаха със здравните медиатори
17.09.2012 zdravenmediator.net - Калин Диков

На 12 септември в София се проведе двудневен семинар организиран от Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация. Основната цел на семинара е да се подпомогне изработването на имунизационни програми, които да подобряват резултатите в борбата с имунопредотвратими заболявания. Основен приоритет е разработване на методика, която да се използва и в други страни.
От страна на министерството присъстваха г-жа Галя Трайкова- консултант и д-р Радосвета Филипова- началник отдел „Надзор на заразните болести”. От СЗО лектор бе Natalie Likhite. Естествено бе поискано и мнението и опита на здравните медиатори, по отношение на организация и провеждане на имунизационни кампании. За никой не е тайна, че имено те имат голям опит в обхващането на децата от ромски произход. Дори нещо повече, посредниците в ромска общност разиграха казус от своята ежедневна работа. Крайният резултат от видяното от представителите на СЗО бе положителен и полезен за случващото се по време на имунизационни кампании. Оцениха здравните медиатори, като много ценни помощници на здравните  институции и общността.
В последният модул се отдели специално внимание на работата на здравният медиатор на терен. Разбира се, не липсваше и ролеви игри. Представителите на СЗО разделиха участници в семинара на три групи- здравни медиатори, ОПЛ и ромски семейства. Целта беше да се покаже най-реално какво се случва на терен, когато има имунизационна кампания - как се координират и изпълняват дейностите между отделните партньори. Този модел на сътрудничество за работа в ромска общност беше високо оценен както от МЗ, така и от представителите на СЗО. 
Въпреки натрупания опит и наличието на постигнати резултати в България по изпълнението на здравни кампании през последните 3 години, усилията ни не трябва да приключват, защото усъзнаваме, че ефективната профилактика е постоянен и целенасочен процес, а не инцидентна и случайна медицинска дейност. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net