:: Новини

Дъблин бе домакин на поредната работна среща на ECDC за подобряване на имунизационното покритие в Европа
12.09.2012 zdravenmediator.net

В периода 4-6 септември в Дъблин, Ирландия, се състоя среща, организирана от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC).Срещата беше посветена на усилията за подобряване на ваксинационното покритие в Европа в контекста на проблемите, които срещат имунизационните програми в отделните държави и поставените от ECDC и СЗО цели, една от които е елиминирането на морбили в Европа до 2015 г.
На срещата бяха обсъдени конкретни разработки на ECDC и СЗО, насочени към повишаване да имунизационното покритие. ECDC разработва материали, които ще улеснят работата на ОПЛ, специалисти от сферата на здравеопазването и здравни медиатори със семейства, които имат резерви по отношение на ваксинирането на своите деца или открито се противопоставят на ваксинациите. Материалите включват достъпна информация за ползата от ваксините, тяхната безопасност, представят начина им на действие, както и последиците от заболяванията, които те предотвратяват. Обсъждат се често задавани въпроси, предлагат се връзки към други информационни материали (видеоклипове и др.). Преди да бъдат официално представени, материалите ще бъдат тествани в две държави – България и Румъния – с цел да бъдат редактирани и максимално адаптирани към ситуацията там. В завършен вид материалите ще бъдат препоръчани за употреба във всички европейски страни. 
Представена беше и разработената от СЗО система, която залага на изработването на поведенчески модели, които представят нагласите на отделни групи от населението спрямо ваксинациите. Целта е чрез използването на тези поведенчески модели да се достигне до всяка група от населението (с фокус върху уязвимите общности), като им се предостави информацията, от която имат нужда, като се адресират конкретните опасения, които групите имат по отношение на безопасността на ваксините и като се приложат методи за поощрение на отговорното здравно поведение, които отговарят на нуждите и спецификите на отделните групи. Тази разработка на СЗО също предстои да бъде тествана в България с участието на специалисти от областта на здравеопазването, представители на НПО и здравни медиатори.
На срещата имаше възможност да бъде представен опитът на отделните държави в преодоляването на възникнали епидемии в близките години, както и опитът в работата с трудно достъпни и уязвими общности. Българският опит беше представен от д-р Ангел Кунчев (Главен държавен здравен инспектор, МЗ), д-р Стефан Панайотов (ОПЛ от гр. Сливен) и Диляна Дилкова (НМЗМ). Представянето беше под формата на постерна презентация.
По време на срещата директорът на ECDC Марк Спренгър подчерта колко силно впечатлен е бил от работата на здравните медиатори в България по време на посещението си през месец април 2012 г. в гр. София за 5-та Национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. Директорът на СЗО  за Европа Роб Бътлър също разказа за впечатленията си от посещението си в кв. Надежда в гр. Сливен и за това колко много е научил за ромите по време на това посещение.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net