:: Новини

Здравномедиаторната ни програма отново оценена като най-успешна на международен форум в Братислава
23.06.2012 zdravenmediator.net

На 21-22 юни 2012 година в Братислава, Словакия се състоя Кръгла маса на тема „Успешни практики в процеса на подобряване достъпа до ромско здраве и права на ромите: систематизиране и устойчивост”. Домакин на срещата беше Фондация „Отворено общество” – Словакия.
По време на срещата нашите представители - Цвета Петкова (член на УС на Мрежата) и Анифе Хасан (зам. председател на УС на Мрежата) - имаха възможност да се запознаят с представители на НПО и здравни медиатори от Словакия, Румъния, Македония и Украйна, както и с представители на Министерство на здравеопазването в Словакия. 
Интересът към модела на ЗМ в България беше огромен. Участниците искаха да разберат как сме успели да превърнем професията на ЗМ в един от най-успешните работещи модели в контекста на политиките за интеграция на ромите. Сериозна дискусия имаше и по отношение на създаването и функционирането на Националната мрежа на здравните медиатори. Нашият сайт и форумът също бяха представени пред участниците. Всички участници дадоха много висока оценка на ЗМ в България. Нашите представители не само успяха да вдъхнат увереност на участниците, че това е пътя за постигане на конкретни резултати по отношение на подобряване достъпа на ромите до здравни услуги, но и дадоха конкретни препоръки, за да бъде прилаган максимално устойчиво модела на здравните медиатори и в други страни.
Разделихме се с надежда, че нашите партньори и приятели - здравните медитари и НПО от Украйна, Македония, Румания и Словакия ще имат шанс да видят работата на българските ЗМ на терен в скоро време. Амбицията на НМЗМ е да проведе следващ подобен международен форм с практическа част в България в скоро време. 
Кръглата маса беше финансирана от международната мрежова програма Изток Изток, Фондация „Отворено общество” Словакия.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net