:: Новини

МРЕЖАТА СЕ ВКЛЮЧИ В 3-ГОДИШЕН МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ – 15 НОВИ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ЗАПОЧНАХА РАБОТА
20.04.2012 ZdravenMediator.net

В периода 17-19 април 2012 г. в Братислава се проведе първата работна среща по международния 3-годишен проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, който в България се изпълнява от Националната мрежа на здравните медиатори. В проекта участват НПО от още три държави – Румъния, Словакия и Унгария. Финансирането е осигурено по програмата на ГлаксоСмитКлайн за партньорство в общността „Подобряване на здравния статус на ромските общности в Централна и Източна Европа”.

Основната цел на проекта е да създаде устойчива мрежа от здравни медиатори в четирите държави, които да допринесат за:

- Ограничаване и профилактика на инфекциозните и полово предаваните болести.

- Намаляване нивата на  детската смъртност сред уязвимите групи от населението.

Проектът е насочен към улесняване на комуникацията между уязвимите групи от населението и здравната система и споделяне на опит между държавите в областта на успешни политики в сферата на здравеопазването и превенцията на инфекциозни и социално-значими заболявания, с фокус уязвими групи от ромски произход.

Участници в работната среща от България бяха Петър Цветанов (председател на УС на Мрежата) проф. д-р Ивайло Търнев и Диляна Дилкова (членове на УС на Мрежата). Те представиха пред колегите от Румъния, Словакия и Унгария направеното до момента, а именно – изборът и обучението на 15 нови здравни медиатори от общините Търговище, Русе, Карлово, Велики Преслав, Бяла Слатина, Струмяни, Павликени, Балчик, Добричка, Карнобат, Айтос, Провадия, Петрич, Радомир и Чирпан. Тези 15 здравни медиатори ще получават възнаграждение за труда си, осигурено по проекта, до края на 2012 г., а след това се очаква да бъдат назначени с делегиран бюджет към общините.

Беше представена също историята на здравното медиаторство в България и процесът на институционализация на професията – колегите от другите държави бяха изключително впечатлени от пътя, извървян от здравните медиатори в България, както и от категоричната подкрепа, която те получават за работата си от институциите на национално ниво – Парламентарна здравна комисия, Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет, Министерството на здравеопазването. Като свидетелство за ангажимента на държавата към програмата за здравни медиатори в България беше приет и фактът, че в наскоро приетата Национална стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 и в плана за действие към нея на здравните медиатори е отредена значима роля.

В началото на 2013 г. се очаква провеждането на следваща международна среща по проекта, която ще се състои в България.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net