:: Новини

Петата национална среща "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика"
26.04.2012 ZdravenMediator.net - Калин Диков

   На 23 и 24 април се проведе Петата национална среща "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" с представители от всички РЗИ в страната, всички работещи и новообучени здравни медиатори. Проектът се осъществява от Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, съвместно с Комисия по здравеопазването към 41-то Народно събрание на Република България и Министерство на здравеопазването, в рамките на Европейската имунизационна седмица.
   Партньори на инициативата са Националната мрежа на здравните медиатори в България, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българският червен кръст, Българското сдружение по иновативна медицина, Българското сдружение по ваксинопрофилактика, с подкрепата на ГлаксоСмитКлайн и MSD.

   Приветствие към участниците поднесоха: Министърът на здравеопазването - Десислава Атанасова, Председателят на комисията по здравеопазване към народното събрание - д-р Даниела Дариткова и Управителят на НЗОК - д-р Пламен Цеков. 
   Форумът „Инициатива за здраве и ваксинипрофилактика“ имаше за цел да затвърди доброто сътрудничество между основните участници в кампаниите за превенция на ваксино-предотвратимите заболявания сред уязвимите групи. По време на срещата бяха обсъдени и набелязани приоритетите, заложени в Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) и методите за подобряване на взаимодействието между здравната система и малцинствените общности. Беше представена и Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2012-2017 г.) 
   На срещата присъстваха и взеха отношение по темата и официалните гости: директорът на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията – д-р Марк Шпренгер, д-р Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор, Емилия Тончева- представител на СЗО, проф. Мира Кожухарова национален консултант по вирусология, Росица Иванова- секретар на НССЕИВ. 
   Здравните медиатори през втория ден участваха в обучение, свързано с профилактиката на рака на маточната шийка и приложението на новата ваксина. Бяха засегнати следните теми: „Ролята на здравният медиатор в първичната профилактика на рака на маточната шийка ”, „Здравните медиатори, общопрактикуващите лекари и родителите- основно звено за постигане на широко покритие при ваксиниране срещу рак на маточната шийка ” и „Ролята на здравният медиатор при организиране на имунизация срещу рака на маточната шийка”. Здравните медиатори от цялата страна споделиха, че с нетърпение очакват да се включат в кампанията за ваксиниране срещу рака на маточната шийка.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net