:: Новини

Лъч надежда в здравеопазването за роми
07.09.2011 ZdravenMediator.Net

От 28 август до 4 септември 2011г. в комплекс „Лесопарка” край град Лясковец се проведе обучение по застъпничество на роми-студенти в медицинските университети. Обучението е част от проект по компонент «Застъпничество», който изпълнява Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Финансирането е по Програма на Институт "Отворено общество" – Будапеща за подкрепа на роми, обучаващи се в медицинските университети и колежи (Roma Health Scholarship Program). Програмата в България се координира от Институт "Отворено общество" – София. Целта на обучението е да запознае младежите с историята и културата на ромите в България, с основните документи за интеграция на ромите (с акцент върху документите в сферата на здравеопазването), като по този начин повиши чувствителността на обучаемите към усилията за подобряване на здравния статус на ромската общност. Обучението цели също да повиши мотивацията на обучаемите за по-високи академични постижения и успешна реализация.

В обучението на студентите участваха и здравните медиатори Анифе Хасан, Димитринка Борисова, Ешреф Рустем и Петър Цветанов. Те разказаха за историята и статута на здравномедиаторската програма в страната ни, както и за участието на здравните медиатори в различни профилактични програми, извънредни имунизационни кампании и здравни проекти със специален фокус-роми. Здравните медиатори запознаха студентите със структурата и дейността на Националната мрежа на здравните медиатори, чиито членове са. 

На 2 септември студентите дискутираха проблемите на ромите в малки населени места, които посетиха предишния ден. Това се случи на организираната студентска конференция в сградата на областна администрация-Велико Търново, на която присъстваха Министърът по управление на средствата от ЕС - Томислав Дончев, Директорът на Регионалната здравноосигурителна каса във Велико Търново - д-р Иван Иванов и директора на Регионалната здравна инспекция - д-р Албена Ламбева, директора на програма «Рома» на «ИОО» София - Мария Методиева, Алина Ковач – «ИОО» Будапеща и др. гости. Основен акцент в представените от студентите-медици презентации бе затруднения достъп на ромите до здравни услуги. Студентите изтъкнаха необходимостта от професията здравен медиатор в населени места с компактно ромско население и я поставиха като препоръка пред местните управници. Мярката бе приветствана и от министър Дончев.

Ние - здравните медиатори в България ще подкрепяме в начинанието младите роми. Очакваме с нетърпение да заемат своите достойни места в здравната система на страната ни, като различни медицински специалисти, защото ни очаква много съвместна работа. Убедени сме, че принадлежността им към етноса, ги прави по-чувствителни към проблемите на ромите и по-мотивирани да завършат образованието си. 

Успех, млади приятели!







 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net