:: Новини

Събитие на високо равнище - приносът на фондовете на ЕС за интеграцията на ромите
22.06.2011 ZdravenMediator.Net

Поредицата от срещи има за цел и да ангажира пълноценно ромите в реализирането на оперативните програми, финансирани от фондовете на ЕС. Това се планира да се случи чрез повишаване на информираността за възможностите, предоставени от фондовете на ЕС, насърчаване на тяхното използване и подобряване на взаимодействието на финансираните проекти. 

Срещата бе открита от Ласло Андор, Европейски комисар – заетост, социални въпроси и приобщаване, който каза твърдо не на гетата, сегрегираните училища, изолацията на ромите в сферата на заетостта. Той подчерта нуждата от това ромите да участват пряко в процеса на интеграция и заяви „Европа не може да я има, ако е налице неравнопоставеност между хората”. 

Вицепремиерът Цветан Цветанов призна, че България е изпуснала много по отношение на реалната интеграция на ромите и предстои много сериозна работа във всички сфери от живата ни. Той заяви, че не може да се постигне успех, без да се установят добри отношения между гражданините от български и ромски произход, а за това е необходимо показване на добрите практики. Призна още, че в България се показват само криминалните прояви на ромите. Когато обаче Цветанов реши да отправи упрек и към някои ромски „лидери”, които според него - покрай осъществяването на ромска интеграция са се превърнали в квартални лихвари, в пленарната зала се разпънаха тренсперанти с надпис „Не се ебавайте с 12 000 000 роми”, показаха се 10-тина червени картони и явно организираната групата напусна мероприятието. Министър Цветанов уважи тази форма на протест, определяйки я като демократичен начин за изразяване на несъгласие. Не много демократично и европейски постъпиха някой ромски представители, които освиркваха и отправяха подмятания към вицепремиера по време на изказването му. 

Първата част на срещата продължи с изказвания на Томислав Дончев – Министър по управление на средства от ЕС, Иван Сотиров-зам. кмет на София.

Втората част на срещата беше фокусирана върху въпроса как Европейската рамка до 2020г. да намери място в националната ромска стратегия на България, за да се преодолеят съществените различия между ромите и останалата част на населението. В нея свои мнения представиха Аурел-Дордеа – Директор равенство в Европейската комисия, Валентина Симеонова – зам-министър на труда и социалната политика, Андрей Ковачев – депутат в Европарламента, Георги Кръстев – съветник на министъра на вътрешните работи, Стела Костова – Директор на „Младежка ромска организация, Сливен”, Милен Миланов – Младежко Сдружение „Разнообразни и равни”, Цонко Цонев – кмет на гр. Каварна.

До края на деня срещата продължи под формата на паралелни семинари – Как да прилагаме стратегии за ромска интеграция с европейски фондове, как да улесним достъпа до европейските фондове, как да реализираме успешни и устойчиви проекти. 

Мероприятието продължи на следващия ден отново изключително динамично. Николай Найденов, който е част от екипа на министър Томислав Дончев, представи информация за програмата за здравните медиатори, като успешно приложена мярка за постигане на реална интеграция. На мероприятието присъстваха здравните медиатори – Петър Цветанов, Анифе Хасан, Елисавета Ковачка, Кристина Михайлова. Господин Найденов отбеляза възможността, която предоставя ОП „Развитие на човешките ресурси” в сферата на здравеопазването. Любен Томев – директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, представи статистика на заетостта по етническа принадлежност, която потвърди добре известното – ромите са най-малко трудово заети, най-вече в сферата на строителството и селското стопанство. Той отбеляза символичното участие на ромите в институциите и управлението на страната. 

Йеско Хенчел, представител на Световната банка за развитие подчерта важността на прилагането на инструменти за оценка при усвояването на средства от еврофондовете. Той представи данни от паралелно проучване за заетостта на ромите в България, Сърбия, Румъния и Чехия, според което не се наблюдавало коренни различия в заетостта на ромите от тази на останалите етноси. Според г-н Хенчел, показател за това са хората, които получават социални помощи, които не били много. Той заяви „твърдението, че ромите не искат да работят и да се образоват, е мит.” 

Мария Методиева, директор на програма „Рома” на „ИОО”- София” отбеляза, че ситуацията в ромските квартали е изключително тежка, липсва нормална осигуреност, ромите продължават да живеят трудно. Госпожа Методиева представи данни от проучване, в което 30% от анкетираните българи не желаят да живеят с роми. Тя заяви: ”Ако средностатистическият българин продължава да не подкрепя интеграцията на ромите, каквито и мерки да приложим, те ще са неефективни”. Николай Кирилов – Фондация „Рома”, гр. Лом, представи 17 годишния опит, който е натрупал в неправителствения сектор. Той раздели този период на 3 части – мечти, отрезвяване, самооценка. Господин Кирилов заяви: „Трябва да се научим да си говорим на един език, да тълкуваме еднакво термините, да се чуваме”. 

Мероприятието бе закрито от министрите Тотю Младенов и Сергей Игнатов с пожелания за спорна работа и постигане на успехи в усвояването на средства от ЕС за подобряване на живота на ромите.







 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net