:: Новини

НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА УНИЦЕФ ЗА РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ И КАКВА Е РОЛЯТА НА ЗДРАВНИЯ СЕКТОР В ПОДКРЕПА НА УЯЗВИМИТЕ СЕМЕЙСТВА
07.06.2011 ZdravenMediator.Net - Димитринка Борисова

Конференцията беше под надслов „Да порастнем заедно. Ранно детско развитие и здраве" с основна цел застъпничество на високо ниво, насочено към представители, ангажирани с политиките, професионалисти в здравната сфера (първично здравеопазване, обществено здравеопазване, родилни домове и домове за малки деца, общопрактикуващи лекари и педиатри), доставчици на социални услуги и работещи по проблемите на децата граждански организации. Обсъдени бяха теми, свързани с нуждите на най-уязвимите семейства и достъпа им до здравни услуги за деца, особено в контекста на реформата в системата на институционалната грижа.

В три отделни работни групи бяха представени модели на работа от редица страни Великобритания, Холандия и др. Веселина Василева от фондация “Карин дом” представи ранната интервенция за деца със забевено развитие - общностен преход.

Като професионалисти, работещи със здравния сектор и уязвимите семейства, присъстваха и 9 здравни медиатори от общини, в които предстои закриването на домовете за деца лишени от родителски грижи до тригодишна възраст: Жеман Хасан - Варна, Сабире Рамадан – Септември, Васил Минков - Пазарджик, Емил Чакъров и Ана Маринова - Шумен,Румяна Ангелова - Каспичан, Ракип Хюсеин - Пловдив и Димитринка Борисова - Медковец. Дора Петкова - член на “Националната мрежа на здравните медиатори”, сподели важността от участието на здравните медиатори в дейностите, свързани с уязвими семейства и рискови групи. Огнян Каменов - представител на Фондация “Здравни проблеми на малцинствата„, засегна въпроса за трудността бременните да ползват консултация по време на бременност поради липса на здравни осигуровки и предложи те да бъдат поети от Републиканския бюджет. Важно беше и предложението на здравните медиатори за облекчаване на законодателството в здравната сфера,тъй като в момента голям процент от населението е без здравни осигуровки, а майките, получаващи социално майчинство в периода до една година също са в неравнопоставено положение.

Срещата беше официално закрита от Таня Родочай - представител на УНИЦЕФ за България,с пожелание за успешна бъдеща съвместна дейност.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net