ПО СТЪПКИТЕ НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА
02.02.2019 zdravenmediator.net

На 25 януари 2019 година, д-р Костадин Костадинов от Якоруда, заедно с още 435 млади лекари получи дипломата си от Медицинския университет София и положи Хипократова клетва. Само пет дни по-късно, той посети ромските квартали в Монтана и близкото село Габровница, за да преглежда и консултира най-уязвимите пациенти.
Познаваме Коцето, както ние го наричахме, още от ученическите му години, когато дойде във Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“, за да участва в подготвителен курс за млади роми, които искат да учат в Медицински университети и колежи. За нес е особено вълнуващ факта, че само дни след полагането на Хипократовата клетва, д-р Костадинов взе автобуса от Централна гара в София и се отправи към ромските квартали на Монтана. Той отдавна чакаше този момент – да работи на терен в ромските махали заедно със своите колеги здравни медиатори, да бъде сред най-нуждаещите се хора и да им помага.
В рамките на два дни д-р Костадинов посети семейства в село Гаровница и кв. Кошарник в гр. Монтана. Бяха прегледани и консултирани над 15 пациенти, включително деца. Д-р Костадинов обърна внимание на своите пациенти колко е важно да се грижат за здравето си като ги напътстваше: „Ние сме задължени да пазим здравето си, още повече ако има за кого!”. Той съветва пациентите си да се стремят да водят здравословен начин на живот, да подбират храната си, да ограничат тютюнопушенето и да не забравят ролята на профилактиката като основен път за превенция срещу заболяванията. Обърна внимание на майките да бъдат в постоянен контакт с личните лекари на децата, да следят имунизационния календар и да се грижат имунизациите на техните деца да се поставят редовно.
Д-р Костадинов и здравните медиатори от Монтана и село Габровница работиха като един екип, а посетените семейства веднага почувстваха добрия синхрон между лекар и здравни медиатори и ги канеха в домовете си.  Доверието между лекар, здравни медиатори  и пациенти се случваше естествено, никой не се притесняваше, че лекарят може да бъде назидателен или да осъди някой от тях, нямаше страхове, че прегледите ще бъдат претупани поради липса на време. В кварталите се разчу за посещението на младия лекар. Одобрително, с чувство на възхищение, любопитство и гордост, хората споделяха, че лекарят е „наше момче – рамано чаво”.
Здравните медиатори успяха  да представят д-р Костадинов на ромски младежи от кв. Кошарник. За младите роми д-р Костадинов беше инетресен, разликата във възрастта между тях и доктора не беше голяма и те лесно комуникираха. Д-р Костадинов разказа за пътя от Якоруда до Медицинския университет в София, сподели, че постоянството и стремежа да постигне мечтата си не са го напускали през цялото следване в Медицинския университет. Д-р Костадинов сподели, че има много хора, които са го подкрепяли и продължават да го подкрепят, но изтъкна, че най-важното е да си упорит, последователен, амбициозен и трудолюбив. От своя страна той изрази възхищението си от работата на здравните медиатори, от вниманието и грижата към най-маргинализираните и изоставени от всички пациенти.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net