Още 10 здравни медиатори завършиха обучението за работа с деца на тема “Хигиена”
08.09.2016 zdravenmediator.net

На 5-7 септември 2016 г. с София се проведе обучение на втора група здравни медиатори, организирано в рамките на програма PHASE - Обучение на деца за подобряване на личната и обща хигиена, проект “Заедно за по-добро здраве”, финансиран от компания ГлаксоСмитКлайн и изпълняван от Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори”. Обучители бяха Диляна Дилкова и Иванка Абаджиева в партньорство с вече опитните по темата здравни медиатори Веселина Огнянова (Белица) и Мирена Бочева (Бяла Слатина), които споделиха своя опит и изводи от работа с групи деца.

Новообучените здравни медиатори от общините Провадия, Ветово,Панагюрище, Малко Търново, Павликени, Харманли, Долна Баня и Бургас предстои да включат в работата си различни дейности и инициативи, имащи за цел да подобрят хигиенните навици на децата и на техните семейства. На 15 октомври 2016 г. ще бъде отбелязан Световният ден за миене на ръцете, чиято цел е повишаване на информираността относно значението на това да мием ръцете си с вода и сапун като достатъчно ефективна и достъпна стъпка в превенцията на редица заболявания. Инициативата се провежда за девети път, като нейното мото през 2016 г. година е “Да направим миенето на ръце навик!”. България ще се включи за първа година с помощта на здравните медиатори, обучени по програмата PHASE, които в седмицата преди 15 октомври ще работят по темата с деца и възрастни.

Програмата PHASE (Personal Hygiene and Sanitation Education) е разработена и въведена за пръв път в Кения в края на 90-те години на ХХ век с цел намаляване на заболяемостта от дифтерия, причинена от ниската лична и обща хигиена на населените места. След това програмата разширява обхвата си в Африка, Азия, Южна Америка и Европа. В България прилагането ѝ започна през май 2015 г. с разработването на обучителни материали за деца съвместно от експерти на НМЗМ, здравни медиатори, Елица Атанасова - художник и нашите партньори от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Първа група здравни медиатори бяха обучени и започнаха работа с групи деца на тема „Хигиена“ през пролетта на 2016 г. - като техните занимания с деца ще продължат и в рамките на започващата учебна 2016/2017 г. в общините Бяла Слатина, Мъглиж, Видин, Белица, Разлог, Ихтиман, Самоков, Главиница.

Материалите, които използват здравните медиатори в работата си, са разработената в рамките на проекта Игра с карти и Ръководство “Чудните приключения на Сапун и Капчица”, включващо 6 основни теми, свързани с общата и лична хигиена - хигиена на тялото, на ръцете, орална хигиена, хигиена на дома и населеното място, грижа за храната. Децата, посещаващи заниманията по хигиена, получават и лепенки, изобразяващи положителни хигиенни практики, които могат да занесат и залепят в дома си. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net