Започна обучението на нови здравни медиатори през 2015 година
26.03.2015 ZdravenMediator.net

   На 25.03.2015 г., в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", официално бе открито обучението на нови 26 здравни медиатори от цялата страна.

   На събитието присъстваха и отправиха своите поздрави към новия випуск здравни медиатори секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет г-жа Росица Иванова, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, началникът на кабинета на министъра на труда и социалната политика доц. Жасмина Мирчева, зам.-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов, зам.-ректорът на МУ-София проф. Каролина Любомирова, зам.-деканът по научноизследователската дейност на Факултета по обществено здраве към МУ-София проф. Невена Цачева, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, председателят на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ проф. д-р Ивайло Търнев, медицински специалисти, представители на ГлаксоСмитКлайн и неправителствени организации.

   Обучението се организира за четвърта поредна година от Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” в партньорство с Факултета по обществено здраве към МУ-София. Част от обучените здравни медиатори са подкрепени от ГлаксоСмитКлайн по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, който стартира в България през 2010 г., а през 2012 г. се разшири в още три европейски държави - Унгария, Румъния и Словакия.

   И през тази година новите попълнения сред здравните медиатори са избрани чрез конкурс, проведен в съответната община, от комисии с участието на представители на общината, РЗИ,  местните общности и Сдружение “НМЗМ”. Основни критерии за избора им са завършено средно образование, принадлежност към общността, в която ще работят, добро познаване на проблемите на общността и съпричастност, владеене на езика/езиците на общността. Конкурсите във всички общини се проведоха по вече утвърдените правила.  Новите здравни медиатори ще работят в общините Белица, Разлог, Сандански, Якоруда, Камено, Варна, Видин, Каварна, Генерал Тошево, Ракитово, Перник, Разград, Ветово, Главиница, Етрополе, Костенец, Мъглиж, Тунджа, Болярово, Средец, Кърджали и Летница. През 2015 г. в страната ще работят общо 170 здравни медиатори в 99 общини.

   На събитието бе представена и кампанията за положителен образ на ромите „Ние не сме изключение", създадена в рамките на проект ROMA MATRIX, финансиран от Програма "Основни права и гражданство" на Европейския съюз.




 _DSC8335.jpg



 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net