Проектът Roma MATRIX е номиниран за наградата „Човек на годината“ 2014
04.11.2014 ZdravenMediator.net

     Гласувайте за нас  ОТТУК! 


Проектът Roma MATRIX започна през април 2013 с амбициозната задача да постави в своя фокус расизма, нетолерантността и ксенофобията и да намали антиромските настроения и проявите, свързани с дискриминация.Roma MATRIX е един от най-мащабните проекти, свързани с интеграцията на ромите, които ЕС някога е правил. Roma MATRIX e партньорство между 19 организации, работещи в различни сектори в 10 страни-членки на ЕС, в които живеят 85% от ромите в съюза.

    Каузата, с която ние, Националната мрежа на здравните медиатори в България, сме се ангажирали, е да създадем условия толерантността в България да се повиши. Голямото предизвикателство за нас е създаването на Център Roma MATRIX, в който се събират и документират случаи на дискриминация. В Центъра Roma MATRIX са регистрирани повече от 80 случая, по-голямата част от които са споделени от нашите обучени за това здравни медиатори.

    Част от казусите, по които работим, са свързани с училищна сегрегация, отказ от достъп до здравни и публични услуги и др. Подадени са сигнали и жалби както към Комисията за защита от дискриманиця, така и към други институции.Центърът е
    
    Част от проекта е и кампанията НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Кампанията беше инициирана от десет здравни медиатори, които споделят, че за тях е травмиращо, когато хората ги възприемат през своята негативна представа за ромите.  Кампанията НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ показва положителни образи и примери сред ромите в България - успели роми, които искат да се реализират, да работят, да учат.
 
    Ние създахоме, както посочва Диляна Англова, която ни номинира за наградата Човек на годината„вдъхновяващо видео“ по темата, което може да бъде   видяно ТУК!
 
   Нашите посланици са роми студенти по медицина и фармация, студенти от Медицинските колежи, медицински сестри, акушерки и здравни медиатори, които преобръщат стереотипа, че успешните роми са изключение.
 
   Целта на кампанията е да покаже, че положителните примери не са един и два, а много. На страницата на проекта във Фейсбук (www.facebook.com/romamatrix) можете да прочетете и видите истории на още успели роми, а също така да споделите и вашата добра новина.
 
   Сред ромите има много можещи, знаещи, отговорни и почтени хора! Важно е всеки от нас да отвори сетивата си, да ги подкрепи и приеме.
 

   Можете да подкрепите нашата номинация за Човек на годината,   като гласувате  ТУК!


  • Задопълнителна информация и контакти: Цвета Петкова – мениджър на проекта Roma Matrix
  • Е-mail: cpetkova@gmail.com;Телефон: 0899 844312, www.zdravenmediator.net

 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net