Здравният медиатор Велчо Михалев разказва за мисията във Варна
08.07.2014 ZdravenMediator.net
   Здравейте, скъпи читатели!

   Здравните медиатори, които бяхме на мисия във Варна се прибрахме живи и здрави по домовете. Искам накратко да ви споделя какво направихме с колегите - Асен от Шумен, Мильо от Стралджа, Наташа и Сашо от Сливен, Руси от Нова Загора, Гергана от Карнобат, Елеонора от Златарица, Валентин от Тервел и Кина от Ямбол по време на престоя ни във Варна от 23 до 28 юни 2014г. (от понеделник до събота). 
   Когато пристигнахме там, видяхме с очите си трагедия, ужас, страдание, болка и смърт - такава беше картината след потопа. Не мога да намеря по-силни думи, за да опиша ситуацията и положението на пострадалите семейства. Обиколихме всички домове, откъдето е минала приливната вълна. Идеята ни беше да се видим директно с хората, да разговаряме с тях, да ги консултираме и да проверим дали има ранени, хронично болни, бременни жени и деца - да направим оценка на ситуацията и да разберем от какво имат нужда хората. Обходихме засегнатите улици: Горна Студена, Гривица, Розова долина, Браила, Моряшка, Братя Миладинови и Кирил и Методий. Намерихме:
- един ранен от приливната вълна с прорезни рани по краката, който благодарение на здравните медиатори беше транспортиран до Спешна помощ в кв. Аспарухово и оттам до Окръжна болница; 
- диабетици, които се нуждаеха от инсулин и астматици, които се нуждаеха от инхалатори; 
- хипертоници и хронично болни, на които лекарствата с рецептурни книжки, ТЕЛК решения, епикризи и други документи, бяха погълнати от водния ад.
   Установихме, че хората имат нужда от лекарства, дезинфектанти, памперси, храна и вода. На базата на това ние, здравните медиатори, изготвихме един голям списък и потърсихме съдействие от Община Варна, Кметство Аспарухово, РЗИ-Варна, БЧК-Варна и Български дарителски форум. За много кратко време, буквално за 1-2 дена получихме превързочни медицински консумативи и медикаменти, аналгeтици, маски, ръкавици и други вещи от Софарма, които бяха раздадени на нуждаещите се семейства. 
   Тук искам да благодаря на всички институции и най-вече на Български дарителски форум и на Доброволчески щаб "Да се обединим" от Фейсбук, защото те всеки ден ни звъняха да ни питат от какво имаме нужда и ни го доставяха - за нас и за хората. 
   Освен това, всеки ден помагахме на колегата ни Жеман Хасан да раздава храна, вода, дрехи и одеяла, перилни и почистващи препарати на пострадалите. 
Всеки ден работихме и си партнирахме с колегите от Сдружение "Съучастие" Илиян Ризов, Ирина Иванова и колегите ни здравни медиатори Зарко Зарков и Лейля Хюсеин, които работят за организацията по Компонент 5 на Програмата за борба с туберкулоза и ХИВ/СПИН на Глобалния фонд и Министерство на здравеопазването. Заедно с тях в мобилния кабинет, предоставен от Министерство на здравеопазването към Компонент 5 и медицински сестри от Варна предлагахме на медицински услуги на работещите, на доброволците и на пострадалите хора - измервахме кръвно налягане на работниците и на доброволците, медицинските сестри им правиха ваксини против Тетанус, предоставени от ДКЦ-Аспарухово. Колегите ни Ангел и Сашо - здравни медиатори от Пловдив, също дойдоха с колегите си от Компонент 5 да ни помагат - те основно се занимаваха с отводняване и почистване на калта от домовете на семействата. Колегата ни от Бургас Митко Доков също се включи с мобилния кабинет от Бургас. Към него се присъединиха и д-р Панайотов и Стела Костова от Сливен, както и други доброволци. Също толкова добре си партнирахме с Николай Николов от Център за стратегии по проблемите на малцинствата и Пастор Коста от Свободна евангелска Баптистка църква-Варна. Заедно с Николай и Кина посетихме дома на най-пострадалото семейство, откъдето са загинали най-много хора. Там Кина даде парична помощ на майката на двете загинали деца. 
   Пет дни по-късно с колегите здравни медиатори-доброволци и Жеман Хасан взехме решение да се прибираме, защото обстановката се успокои. Предстоеше събаряне на опасните постройки и други дейности, които са извън нашите компетенции. След като приключат те, вероятно отново ще се наложи да посетим Аспарухово - за ваксинопрофилактика против Хепатит А. Мрежата ще се опита да договори безплатни ваксини за хепатит А и други необходими медикаменти. 
   И накрая, но не на последно място, искам да благодаря от сърце на Управителния съвет на Национална мрежа на здравните медиатори и на компания ГлаксоСмитКлайн за финансовата подкрепа за осъществяването на спасителната акция. Благодаря и на Росица Иванова от Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси за помощта, която ни оказа на място в контактите с местните институции.
   Също и на всички колеги-доброволци, които още от едно "Ало" по телефона приеха мисията да дойдат с мен във Варна, за да помогнем на пострадалите от наводнението семействата, защото без тяхната подкрепа това, което ви изброих по-горе нямаше да се случи. Също така искам да благодаря на тези колеги – здравни медиатори, които всеки ден ни звъняха, подкрепяха ни и ни зареждаха със сили.

   БЛАГОДАРЯ ВИ!




 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net