НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
05.07.2014 ZdravenMediator.net

ROMA MATRIX

 Mutual Action Targeting Racism, Intolerance and Xenophobia
 
Общи действия, насочени към преодоляване на расизма, нетолерантността и ксенофобоията
 
НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ
Кампания на Националната мрежа на здравните медиатори


Кой ще ни каже кой е от добрите?
 
На 19 юни 2014 се случи трагедията в Аспарухово – в следствие на проливните дъждове, приливна вълна заля и помете къщи, коли, хора, животни, взе жертви...
В първите часове след трагедията никой не спомена, чесред жертвите, между които и деца, има и роми. Медии и „влиятелни“ журналисти заляха телевизионния екран и интернет пространството с познатата констатация: виновни за бедствието са ромите -  секат незаконно гората, строят незаконни постройки...
Потресаваща вълна от липса на съчувствие, чувствителност и състрадателност към пострадалите още в първите часове ме заливаше от екрана на компютъра и от екрана на телевизора едновремено.
Малко по-късно продуцентите усмириха циничното поведение от телевизионния екрана и го  маскраха в състрадателно, надявайки се блуждаещия зрител да не забележи смяната на маските, но вече беше късно – бяхме залети от кал и тиня и ние, макар и на стотици километри от Аспарухово в комфортните си и удобни канапета.
През това време, докато политици и общинари си прехвърляха вината, а медийте насъскваха настръхналото ни общество към ромите,ромските  здравни медиатори от Варна спасяваха човешки животи. Никой никога няма да разбере за тях, те са действали веднага, без да мислят за рисковете, без да мислят за своите деца и близки, без да предполагат, че докато спасяват човешки животи, някой има наглостта и цинизма да ги обвинява за случилото се, защото те също са роми.
Традиционно ромите са виновни за всичко лошо в България (от време на време вината се споделя от бежанците и от чужденците) - в същото време роми спасяват хора. За едни и същи ли роми става въпрос – кой е от добрите и кой от лошите роми? Кой от известните журналисти и говорители  ще сподели с блуждаещия зрител критериите, с които да разпознаваме добрите и лошите роми? Комфортно ли се чувстват тези, които обвиняват безразборно? Комфортно ли се чувстват слушателите на това безотговорно говорене?
Жеман е ром, здравен медиатор, който без да разсъждава за комфорта на говорителите и слушателите, за цинизма на медиите и политиците,  е спасявал хора по време на бедствието. Спасявал е човешки животи и не си е задавал въпроси кой е от добрите и кой е от лошите.
Неговите колеги здравни медиатори от цялата страна са  роми - образовани роми, почтени роми, работещи роми, които всеки ден работят и се опитват да подредят хаоса в здравната система, опитват се да приближат системата на здравеопазване до нуждаещите се хора. За тях няма рекламни кампании, няма материали в медиите, няма оценка на работата им. Всички те започнаха солидарна акция в помощ на пострадалите хора и в помощ на своите колеги – здравните медиатори от Варна и от Добрич тихо, без гласност, а с действия. 10 от здравните медиатори доброволно се присъединиха към екипите от доброволци във Варна и в Добрич.
Запознайте се със здравните медиатори, потърсете ги, попитайте ги и преценете дали те са виновни за бедствието, за безработицата, за неграмотността, за престъпленията. Всеки, който се запознае с Жеман, Велчо, Наташа, Сашо, Асен, Елеонора, Мильо, Петър, Анифе, Марияна, Вальо, Руси и Гергана има какво да научи от тях! От тях има какво да учат много журналисти, политици  и общинари.
Жеман не е изключение, има над 150 здравни медиатори роми като него. Има много студенти - млади образовани момичета и момчета, които не са изключение.Има много роми – почтени, работещи, съпричастни и състрадателни, роми, които работят, роми, които са образовани и роми, които говорителите, журналистите,  политиците  не познават и не би трябвало с лека ръка да обвиняват за всичкото зло на света.  
Такива роми като Жеман има много, той не е изключение! Отворете сетивата си и ги приемете! Отворете сетивата си и ги подкрепете! Отворете сетивата си!

[1] Кампанията НИЕ НЕ СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ се реализира в рамките на проект ROMA MATRIX, в който Националната мрежа на здравните медиатори е партньор, заедно с 20 организации от 10 страни на ЕС, в които живеят 85% от ромите в Европа. Всички партньори сме обединени от общата кауза за стимулиране на толерантността и борбата с ксенофобията. Проектът ROMA MATRIX е финансиран от Програма "Основни права и гражданство" на Европейската Комисия
 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net