:: Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика

Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика

  Проектът “Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” се осъществява под патронажа на Парламентарната комисия за здраве и Министерски съвет (Национален съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси). През годините партньорите на проекта се увеличават. Сред тях са Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция “Закрила на детето”, Национална асоциация на общопрактикуващите лекари в България, Българско сдружение по ваксинопрофилактика, Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори”, ГлаксоСмитКлайн и MSD.

   Началото на “Инициативата” е поставено през март 2010 г., когато в България избухва епидемията от морбили. Тя засяга главно труднодостъпни общности, поради пропуските в имунизационния обхват сред тях. За 12 месеца са регистрирани около 24 000 случая на заразени от морбили и 24 починали деца. Над 90 % от случаите са регистрирани сред ромското население. През 2010 и 2011 г. са проведени четири Национални и 18 Регионални срещи, на които да бъде представена Инициативата и да бъдат обучени здравни медиатори, ОПЛ и представители на Регионалните здравни инспекторати.

Цели:

-  подобряване на достъпа до здравни услуги за уязвимите общности, чрез подобрияване на съвместната работа между ОПЛ, здравни медиатори/представители на труднодостъпните общности и представители на РЗИ;

-  разширяване на имунизационния обхват сред труднодостъпните групи;

-  подобряване на уменията за работа на здравните медиатори;

-  повишаване на информираността относно ползата и безопасността на ваксините.

Постижения:

-  За първи път в България държавните институции, неправителствени организации и частния сектор работят в сътрудничество.

-  Над 100 здравни медиатори участват в обученията.

-  Организирана е извънредна имунизационна кампания, в рамките на която са ваксинирани 188 000 деца и епидемията от морбили е овладяна.

-  Направени са промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане - включени са допълнителни условия за получаване на социални помощи и ограничения за неваксинираните деца.

-  Срещите в рамките на “Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” продължават и след овладяване на епидемията от морбили.

-  Здравни медиатори и специалисти от Регионалните здравни инспекторати продължават участието си в съвместни дейности (извънредни имунизации, информационни кампании, здравни беседи сред общностите и др.)

-  В края на 2011 г. е поставено началото на нова ваксинационна кампания срещу полиомиелит.

-  Здравни медиатори участват в допълнителни здравно-обучителни проекти.

-  Добрите практики от работата на здравните медиатори са споделени и се прилагат в други две държави в региона - Сърбия и Македония.

***

   Първата национална среща е проведена през май 2010 г. в Хисар. На нея присъстват над 250 участника - здравни медиатори, представители на РЗИ и лични лекари, които споделят опит и добри практики в работа си свързана с овладяването на епидемията от морбили. Също така дискутират следващи мерки за контрол на инфекциозните болести. Сред официалните гости са представители от държавните институции, неправителствени организации и частния сектор. В програмата са включени образователни модули с допълнителна информация за разпространението на инфекциозни болести и спецификите на работа в уязвими общности.  

  След близо 6 месеца, през октомври 2010 г, в Пловдив е проведена Втората национална среща. Събитието потвърждава, че в основата на бъдещи кампании, насочени към превенция на ваксино-предотвратими заболявания сред уязвимите групи, трябва да бъде доброто сътрудничество между ключовите фигури - здравни медиатори, специалисти от РЗИ, ОПЛ. По време на срещата са идентифицирани различни начини за увеличаване на имунизационното покритие, подобряване на здравната култура и разширяване на дейностите насочени към превенция на заболяванията. Отново е проведено обучение от здравни специалисти и експерти в областта на детските инфекциозни болести. Особен интерес е показан от страна на македонската делегация, която включва министри и представители на държавната администрация - тяхното желание е българският модел на здравно медиаторство да бъде приложен и в Македония. 

***

   Третата Национална среща е проведена в Русе, през април 2011 г., като част от Европейската седмица посветена на имунизациите. Освен традиционната дискусия за дейностите, свързани с увеличаване на имунизационния обхват  е представено началото на нова извънредна имунизационна кампания срещу полиомиелит сред ромските общности, която би трябвало да обхване 70 000 деца. Участниците в срещата имат възможност да се запознаят отблиза как протича кампанията с помощта на здравните медиатори в ромския квартал Три гълъба в Русе. Сред официалните гости са председателят на Здравната комисия на 41-то Народно събрание на България, министърът на труда и социалната политика, заместник-министри от Министерство на здравеопазването, посланици, здравни експерти от професионални и пациентски организации.

   През декември 2011 г. град София е домакин на IV Национална среща в рамките на проект “Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”. По време на тази среща здравни медиатори, лекари и представители на РЗИ, представят и обсъждат общи дейности, свързани с приетата Национална стратегия за интеграция на ромите в България (2012-2020), както и препоръките на Фондът на ООН за населението и Световната здравна организация. Обучителните модули са посветени на ХОББ, рак на маточната шийка и вирусен хепатит. Тази поредна среща отново демострира волята на институции, неправителствени организации и частния сектор, да координират дейности за подобряване на достъпа до здравни услуги за уязвимите малцинствени групи в България.

***

   Повече информация за V Национална среща, проведена 23 и 24 април в София, може да откриете тук.

На 26 и 27 септември 2012 г. се проведе VI Национална среща. За повече информация:тук.

 През 2013 г., в края на септември беше проведена VII Национална среща “Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”.

   Повече информация за програмата можете да намерите тук. 

***

   Проектът “Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” продължава и през 2014 г.

 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net