:: Да поговорим за предпазване от болести

Да поговорим за предпазване от болести

В периода октомври 2012 - юни 2014 г. Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” в партньорство с Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) реализираха проект “Да поговорим за предпазване от болести”, финансиран от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC).
 
Проектът има за цел да подпомогне комуникацията между различни здравни специалисти (ОПЛ, педиатри, медицински сестри, здравни медиатори) и семейства, които са резервирани спрямо задължителнитеимунизации, имат нужда от повече информация или открито се противопоставят и отказват да ваксинират децата си.
 
Нуждата от по-добра комуникация по темата възниква в контекста на избухналата епидемия от морбили в Европа през 2010 г. Тогава само в България се разболяват около 24 000 души и над 20 деца умират от това ваксино-предотвратимо заболяване. Заболелите са предимно от ромски общности, в които по различни причини е имунизационното покритие е непълно.
 
Идеята на екипа от ECDC бе да създаде инструмент, чрез който да се стимулира интереса на родителите към темата, а лекарите/ медицинските специалисти да могат да разчитат по-лесно поведенческите нагласи на пациентите, мотивите за техния избор и по-лесно да отговарят на задаваните им въпроси.
 
Така екип от ЕCDC в сътрудничество с експерти от Световното сдружение по здравна комуникация (WHCA) изготви Наръчник за комуникация и помагало, които след културно адаптиране и тестване на ефективността им в няколко европейски държави(включително България), да бъдат препоръчани за употреба и на Световната здравна организация.
 
Наръчникът е насочен към здравните специалисти, а Помагалото е във вид на презентация, насочена към три целеви групи - родители/ баба и дядо, труднодостъпни/ уязвими групи и медии. Двата материала предоставят обширна информация относно спецификата и протичането на ваксинопредотвратимите заболявания, начините на действие на ваксините, техния състав и безопасност, ползите от имунизацията, отговори на най-често задаваните от родителите въпроси, свързани с приложението на ваксините и друга полезна информация.
 
Проектните дейности са разделени на две части. Първата част, продължила от октомври 2012 до май 2013 г., включва дейностите по превеждане от английски и адаптиране на двата материала спрямо регионалните културни особености и здравната система на 4 държави в Европа - България, Румъния, Чехия, Унгария. Проектният екип включваше Диляна Дилкова (координатор на проекта за България, Сдружение “НМЗМ”), проф. д-р Мира Кожухарова (национален консултант по епидемиология и заместни-директор на НЦЗПБ), гл. асистент д-р Лили Маринова и гл. асистент д-р Кремена Пармакова (епидемиолози в отдел „Епидемиология и надзор на заразните болести”, НЦЗПБ).


След превода и оформянето на текста в Наръчника и Помагалото на български, са проведени няколко фокус-групи и полустандартизирани интервюта с целевите групи, към които е насочена информацията - родители, роми, здравни специалисти и медии. Според техните коментари текстътбеше допълнен и редактиран така, че да бъде по-адекватен, по-достъпен, по-разбираем, по-информативен за всяка от целевите групи.
 
Във втората част на проекта, реализирана в периода октомври 2013 - юни 2014 г., основна задача на екипа бе да провери дали вече адаптираните материали са ефективни на терен сред целевите групи. Към проектния екип се включи проф. Майя Грекова (социолог, преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”).
 
Проф. Майя Грекова изработи дизайн на изследването, за което бяха избрани 3 целеви места:
-  с. Ковачево, Община Септември със здравен медиатор Сабире Рамадан;
-  гр. Самоков и здравните медиатори Камелия Методиева и Георги Николов;
-  гр. Благоевград и здравните медиатори Антоанета Ефтимова и Катя Кирилова.
-   
Основни критерии за избор бяха наличие на компактни ромски общности, заболяемостта отморбили сред тях по време на епидемията от 2010 г. и наличието на здравни медиатори.
 
Преди започване на работа с материалите здравните медиатори проведоха въвеждащо проучване сред домакинствата с деца в трите населени места. Фокусът на проучването беше върху имунизационния статус на децата, нагласите за имунизация и наличието на достатъчно информация по темата.
 
Екипът на проф. Майя Грекова проведе интервюта с епидемиолози, здравни инспектори от отделите „Противоепидемичен контрол” на РЗИ в областите Благоевград, Пазарджик и София – област; общопрактикуващи лекари и педиатри; медицински сестри и фелдшери в училище; здравните медиатори в съответните населени места.
 
Всички тези дейности бяха проведени и в едно контролно населено място в Община Бойчиновци (Област Монтана), където през 2013 г. все още няма назначен здравен медиатор, за да бъдат изведени факторите, които влияят на обхвата на имунизациите там, където няма практика на здравен медиатор.
 
След обобщаване на резултатите от предварителното проучването на  нагласите спрямо процеса на имунизация и очакванията спрямо материалите, всички участници от целевите групи в проекта преминаха през обучение, разделено на четири семинара. На семинарите беше представено съдържанието на материалите, както и съвети за най-ефективното им използване. Обучението бе оценено като изключително ценно от здравните медиатори, които получиха много нова информация в областта на ваксино-предотвратимите заболявания. 
 
В последвалите няколко месеца всички здравни специалисти имаха възможност да се запознаят подробно с материалите и да тестват тяхната ефективност в различни ситуации в своят практика.
 
В помощ на здравните медиатори за тяхната работа с уязвимите общности, екипът на Мрежата създаде два допълнителни материала, директно насочени към родители и деца от най-уязвимите групи - имунизационен календар под формата на лепенка и значка.
 
Имунизационният календар е разработен в приятни за родителите и децата дизайн и цветове. Представя нагледно задължителните имунзации, възрастта за поставяне на ваксините и заболяванията, от които предпазват съответните ваксини. Той се залепва вкъщи, на избрано от родителите място, така че да им напомня кога трябва посетят личния лекар за ваксинация. Значките са разработени в 5 цвята (оранжево, синьо, зелено, жълто и розово), с надпис “Аз съм защитен”, и са предназначени за деца на възраст между 3 и 10 г., след поставяне на задължителна ваксина или след участието им в беседа/среща със здравен специалист по темата за ваксинопрофилактика.
 
В рамките на проекта над 700 семейства и деца в трите населени места получиха от здравните медиатори календари или значки. И значките, и календарите-лепенки бяха оценени като забавен и желан от децата подарък, който улеснява контакта със семейство, което има нужда от допълнителна информация. И в трите населени места бяха провеждани информационни срещи, беседи или обходи.
В края на проекта, през май 2014 г., екипът на проф. Майя Грекова се срещна с участниците в тестването на материалите, за да получи обратна връзка за:
-  ситуациите, в които Наръчникът, Помагалото, имунизационните календари и значките са били изболзвани;
-  оценка дали и кога материалите са били ефективни/неефективни;
-  за появилите се трудности при употребата им или слабости в дизайна;
-  идеи как биха могли материалите да бъдат подобрени;
-  идеи как биха могли материалите да бъдат използвани извън проектни дейности в работата на различните здравни специалисти.
 
На 2 март 2014 г. в Стокхолм, Швеция, в централата на Европейския център за контрол на заболяванията, се състоя работна среща между държавите, включени в проекта. Освен представяне на свършената работа, срещата бе фокусирана върху възможностите за продължаване на дейноститепопроекта, с цел изработените материали да бъдат разпознати от здравните власти в отделните държави като един от инструментите, подпомагащи комуникацията между здравни спациалисти и пациенти, както и като средство за повишаване на иформираността на семействата по отношение ваксино-предотвратимите заболявания и тяхната профилактика

 
Тъй като опитът за работа с материалите от страна на здравните медиатори се оказа успешен, екипът на Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” включи печатните материали в обучението на  нови здравни медиатори, което се проведе през февруари-март 2014 г.  Също така до края на 2014 г. екипът предвиди още 40 здравни медиатори да преминат през обучение за работа с Наръчника и Помагалото и да получат допълнителни количества имунизационни календари за разпространение сред семействата в техните населени места. 


На снимката: календар/значка;  



 Badge_ImCalendar_ECDC_BG.jpg
 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net